Egyetem

Készül a Nemzeti alaptanterv

Készül a Nemzeti alaptanterv

2012. január 6., péntek
Készül a Nemzeti alaptanterv

Az új Nemzeti alaptanterv értelmében kötelezően tanítani kell majd pénzügyi ismereteket, médiatudatosságot, honvédelmet, társas kapcsolati kultúrát is, de az iskolák szabadon eldönthetik, hogy az új tartalmak önálló tantárgyként vagy más tárgyakba beépülve jelenjenek-e meg - írja a pénteki Magyar Hírlap.

"Az erkölcsi értékek hangsúlyozása és a kötelező tartalmi elemek megjelenése lesz a készülő Nemzeti alaptanterv (NAT) legfőbb újdonsága" - ismertette a Magyar Hírlappal a várható változásokat az új NAT-ot kidolgozó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója.

Kaposi József

példaként elmondta, míg a jelenlegi szabályozás csak annyit tartalmaz, hogy a diákoknak verseket kell tanulni, az új alaptanterv előírja majd, hogy Arany János Családi kör című művét minden diáknak ismernie kell. "Egyes területeken konkrét követelményeket határoz majd meg a NAT, mindenkinek meg kell tanulni például a Himnuszt, A reményhez című Csokonai-verset vagy a Nemzeti dalt, és fel kell dolgozni Mátyás király életét. Másutt lazábbak lesznek a kritériumok:

Juhász Gyula

vagy

Márai Sándor

munkássága esetén mindegy, hogy a szerző melyik művét tanítják" - fogalmazott Kaposi, aki szerint a "nemzeti közműveltségi kánon" létrehozása közös kulturális kódrendszer kialakítását jelenti, ami biztosítja az iskolák közötti átjárhatóságot, és lehetővé teszi a nemzeti azonosságtudat fejlesztését. A több mint száz szakember közreműködésével készülő új alaptanterv a kiemelt fejlesztési feladatok közé sorolja, hogy olyan tantárgyközi tartalmakat is oktassanak, mint a gazdasági, pénzügyi ismeretek, a médiatudatosság, a társas kapcsolati kultúra, a honvédelem, az önismeret vagy a pályaorientáció. Az intézmények maguk dönthetik el, hogy a tárgyközi ismereteket - kivéve az erkölcstant, amely mindenhol önálló tárgy lesz - meglévő tantárgyakba beépítve vagy külön tanítják-e. A 2013 szeptemberében életbe lépő új NAT vitaanyagát várhatóan még ebben a hónapban nyilvánosságra hozzák az OFI honlapján, ahol bárki véleményezheti - írja a lap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.