Közélet

Három büntetőeljárás indult az algyői önkormányzat ellen + FOTÓK

Három büntetőeljárás indult az algyői önkormányzat ellen + FOTÓK

2012. január 16., hétfő
Három büntetőeljárás indult az algyői önkormányzat ellen + FOTÓK

Három büntetőeljárás indult az algyői önkormányzat ellen. A HVG legutóbbi számában megjelent írás arról számolt be, hogy Herczeg József független polgármester mindenért vállalja a felelősséget. A Fidesz-KDNP elhatárolódott az ügytől, Gonda János képviselő pedig sajtótájékoztatón tagadta, hogy politikai bosszú állna a háttérben.

Az említett írásból kiderül, hogy az egyik eljárás illegális szemételhelyezés miatt indult. Részben ismert tettesek mintegy 2000 köbméter földet, építési, bontási, beton-, bitumentörmeléket és trágyát szállított a Mol területére. A polgármester tavaly tavasszal engedélyezte a szegedi Dózer-Ép Kft.-nek, hogy 230 köbméter „tiszta” földet a határban lévő területre szállítson. A 230-ból hogyan lett 2 ezer, senki sem tudja. A másik baj az volt, hogy a terület a Molé, nem az önkormányzaté, tehát a polgármester más tulajdonát sajátként kezelve adott engedélyt, amit az ominózus írásban el is ismert. Azzal védekezett, hogy jóhiszeműen járt el, mert a területet meg akarják vásárolni a Moltól, és ott repülőteret szeretnének kialakítani. A Mol nem tudott a hulladékelhelyezésről, ezért büntetőfeljelentést tett a Szegedi Rendőrkapitányságon. A másik feljelentés azért született, mert az algyői önkormányzat ugyanazon a területen – megint csak elfelejtve egyeztetni a Mollal –, talajfigyelő kutak kialakítására adott megbízást, hogy megtudja, szennyezett-e a kérdéses földterület. A harmadik büntetőeljárás azért folyik, mert az önkormányzat cégét, a GYEVIÉP Nonprofit Kft.-t jogosulatlan bányászati tevékenységgel gyanúsítják. A polgármester szerint arról van szó, hogy a cég munkatársai a kikötőként és szabadstrandként használt területen tereprendezést végeztek, kikotorták és önkormányzati területre szállították a Tisza által odahordott homokot.

Gonda János fideszes képviselő sajtótájékoztatót hívott össze az üggyel kapcsolatban, ahol Algyő és a Fidesz-KDNP védelme érdekében, a kicsinyes hatalmi harc miatt tartotta szükségesnek felemelni a szavát. „Nem politikai indíttatás vezérelt, de mivel a HVG-ben megjelent cikk többször is utal erre, kénytelen vagyok kiállni és elhatárolódni Herczeg József polgármester kijelentésétől, amikor az önkormányzatra és a képviselőkre hárítja a cikk elején elismert egyszemélyes felelősségét” – hangsúlyozta Gonda. A képviselő nem óhajt eléje menni a vizsgálatoknak, viszont leszögezi, az algyőiek törvényes keretek között működő önkormányzatot szeretnének. Félő azonban, hogy a vizsgálatok kimenetele a településre nézve súlyos bírsággal járhatnak. Ha beigazolódnak a vádak, akkor még a pályázás lehetősége köréből is kizárják a községet. „Nem szeretném, ha ebből az ügyből bárki politikai ügyet gerjesztene, így teljes mértékben a polgármester úr öntörvényű döntésének vagyunk elszenvedői. Sajnáljuk, hogy községünket környezetszennyezési ügyben marasztalhatják el, miközben mi, képviselők fürdőfejlesztést, turisztikai szállásbővítést tervezünk megvalósítani. Mi, algyői képviselők szeretnénk a törvényesség keretei között működni, ahogy ezt eddig is tettük. Ebben az ügyben a polgármesternek egyszemélyes politikai felelőssége van, nincs politikai támadásnak kitéve” – fejezte be a képviselő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.