Közélet

Példa lehet a felvidéki magyarok hadtörténeti kiállítása + FOTÓK, VIDEÓ

Példa lehet a felvidéki magyarok hadtörténeti kiállítása + FOTÓK, VIDEÓ

2012. január 12., csütörtök
Példa lehet a felvidéki magyarok hadtörténeti kiállítása + FOTÓK, VIDEÓ

„A magyarságot itt lehet igazán megtanulni”

Mint arról korábban portálunk is beszámolt, a Dudich Ferenc Polgári Társulás a felvidéki Lekéren (Hronovce) háromnapos hadtörténeti kiállítást rendezett, melyre meghívták városunkból az Új Szegedi Gondolat Baráti Társaság képviselőit is.

A II. világháborús fegyverekből, haditechnikai eszközökből, katonai ruházatból és a katonák személyes tárgyaiból rendezett tárlatot három nap alatt közel 1500-an látták. A lekéri baráti társaság már több éve gyűjti ezeket a relikviákat, így szinte természetes volt, hogy másoknak is szerették volna megmutatni. Ezzel egyrészt a település kulturális életét is színesíteni kívánták, másrészt pedig az elesett hősöknek is emléket akartak állítani.

Katonai panoptikum

A gazdag tárgyi és képi világú kiállítás létrehozásában nagy segítségre volt a szervezőknek a lévai várban található járási múzeum, ahonnan számtalan anyagot, fegyvereket és katonai ruházatot is kaptak.

Zsákovics László

oroszkai magánygyűjteményét is elhozta erre az alkalomra, melyből katonai panoptikumot rendeztek be a település művelődési házában. A színpadon

Dubai Péter

és

Huszka Roland

egy terepasztalon mutatta be a harctéren akkoriban található járműveket, tüzérségi és gyalogsági erőket, valamint egy-egy saját készítésű német és amerikai hajó makettjét, melyeket több hónap munkával, korabeli fényképek és dokumentumok alapján készítettek el.

Vegyes lakosság – osztatlan siker

Lekér lakosságának közel fele szlovák, akiknek nagy részét az 1947-es lakosságcserével telepítették ide. Ennek ellenére szinte mindenki nagy érdeklődéssel fogadta a magyar ajkú gyűjtők kezdeményezését, akik tőlük is összegyűjtötték a háborús relikviákat, hiszen a szlovákok közül a magyar hadseregben soraiban többen is harcoltak a II. világháborúban. A helyi érdeklődők mellett buszokkal több környékbeli településről is elhozták az iskolák tanulóit, hiszen a környéken még sohasem lehetett ennyi háborús emléket együtt látni. A kiállításon a szervezők természetesen saját maguk gondoskodtak arról, hogy segítsék a nebulókat eligazodni a sok katonai emlék és dokumentum között. Az egyelőre egyedi jelleggel megrendezett tárlat folytatásáról még nem gondolkodtak a helyi gyűjtők, hiszen szabadidejüket áldozzák fel a gyűjteményük gyarapítására, de gondot jelent még nekik az állandó kiállítási hely hiánya is.

A magyarságot ilyenkor lehet megtanulni

Zetényi-Csukás Ferenc, az Új Szegedi Gondolat Baráti Társaság vezetője és több katonai tárgyú könyv szerzője társaival – Csonka László, Pintér István, Apró Juhász János és barátai kíséretében – vendégként jött el a kiállításra, ahol nagyon meghatódott azon, ahogy a felvidéki magyarok gyűjtik és ápolják a régmúlt idők katonai relikviáit. „Büszkék vagyunk arra, hogy őrzitek a magyar emlékeket!” – köszönte meg a szervezők meghívását a szegediek vezetője. „Remélem, sokszor el tudunk majd jönni hozzátok magyarságot tanulni. A múlt ilyen szép felidézését pedig példaként kellene állítani a magyarországi ifjak elé.” http://www.youtube.com/watch?v=0upUcOfq2_Q

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.