Közélet

A kormányt bírálta és ellenzéki együttműködést sürget a DK

A kormányt bírálta és ellenzéki együttműködést sürget a DK

2012. január 28., szombat
A kormányt bírálta és ellenzéki együttműködést sürget a DK

Első kongresszusát tartotta szombaton a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK). A pártelnök, volt miniszterelnök beszédében azzal vádolta Orbán Viktort, hogy kormányzása antidemokratikus nacionalizmust teremtett. A rendezvényen az ellenzéki erők együttműködését szorgalmazó politikai nyilatkozatot fogadtak el, és megtárgyalták a párt programvázlatát.

Gyurcsány Ferenc

a budapesti SYMA-csarnokban nagyjából kétezer párttag és szimpatizáns előtt azt mondta: a kormányfő szembefordult az ország érdekével, felrúgta az alkotmányos rendet, és csak a világlátásában osztozókat, a keresztény-nemzeti középosztályt képviseli, ezért mennie kell. A demokratikus ellenzéknek azonban nem elég ebben egyetértenie, sőt abban sem elég megegyezni, hogy ki jöjjön utána, fontosabb, hogy milyen kormányzati politika következzen - tette hozzá. Az ország problémáira nem csak egyfajta válasz létezik, hidakat kell teremteni a köztársaságpárti, jobboldali demokraták felé, ellenkező esetben nem lesz nyugodt építkezés, a magyarok "egymást fogják ölni még évtizedekig" - jelentette ki a pártelnök. Gyurcsány Ferenc szerint az új parlamentnek első intézkedésével hatályon kívül kell helyeznie az alaptörvényt, és ismét hangsúlyozta: illegitimnek tekintik az annak alapján született kinevezéseket. Az országot 2004 és 2009 között MSZP-színekben vezető volt miniszterelnök a kormány oktatáspolitikáját kritizálva elfogadhatatlannak nevezte a tankötelezettség korhatárának leszállítását, és azt is, hogy azokon a településeken, ahol csak egy iskola van, az intézmény egyházi fenntartású legyen, illetve, hogy az egyházi iskolák több pénzt kapjanak az államiaknál. Ezzel összefüggésben úgy vélte, hogy a kormányváltás után a vatikáni szerződés újratárgyalása szükséges. A DK kívánatos szövetségi politikájáról kifejtette, nem törekedhetnek dominanciára, figyelembe kell venniük a többi demokratikus erő érzékenységét, belső viszonyait is. A kongresszuson - amelyen minden párttag és pártoló tag részt vehetett - a demokratikus ellenzéki szervezetek együttműködését szorgalmazó politikai nyilatkozatot fogadtak el. Eszerint illúzió abban reménykedni, hogy egy nagy váltópártban jelenhet meg a Fidesszel szembeni politikai alternatíva, ezért az Orbán-kormány elmozdítása és "a jogállam helyreállítása" érdekében a lehető legszélesebb és legszorosabb összefogásra kell törekedniük a demokratikus ellenzéki pártoknak. A Gyurcsány-párt a megegyezés kiindulási alapjaként az 1989-es alkotmányra épülő közjogi rendszer visszaállítását javasolja.

Molnár Csaba

ügyvezető alelnök elmondta: a DK-ban a szervezetépítés után a programvita következik, a leendő választási program alapját képező dokumentumot most hozták nyilvánosságra, ezt az évet pedig annak széleskörű megtárgyalására szánják. A DK első kongresszusának sajtónyilvános részében nagyjából kéttucatnyi politikus szólalt fel a Vissza Európába! elnevezésű programvázlat vitájában.

Vitányi Iván

, a DK tiszteletbeli elnöke azt mondta, Magyarország már nem demokrácia, de nem is diktatúra, hanem tekintélyelvű, autokratikus berendezkedésű állam.

Debreczeni József

, a párt alelnöke kijelentette, hogy amíg

Orbán Viktor

politikus marad, "nem lesz demokrácia" és köznyugalom Magyarországon. A miniszterelnököt politikai értelemben beteg embernek, gonosztevőnek nevezve képletesen úgy fogalmazott: Orbánt nem Elbára, hanem Szent Ilona szigetére kell száműzni. A DK-hoz ezen a héten csatlakozó

Eörsi Mátyás

korábbi szabad demokrata politikus a többi ellenzéki pártot kritizálta, amiért szerinte nem barátkoztak meg a kapitalizmussal, "ökopolitikai zöldségről papolnak" vagy a Fidesz korábbi ellenzéki retorikáját próbálják visszazúdítani a jelenlegi kormányra, "kevésbé tehetségesen". A rendezvényen Gyurcsány Ferenc azt is bejelentette, hogy a DK-t, amelyet a már létező Demokrata Párt bázisán alakítottak meg az MSZP-ből távozó politikusok tavaly októberben, a bíróság az elmúlt napokban jogerősen nyilvántartásba vette, és ahhoz eddig több mint 3800-an csatlakoztak. A Demokratikus Koalíció kongresszusa zárt üléssel, a párt gazdálkodási és etikai szabályainak megtárgyalásával ért véget.

Selmeczi: meg kell akadályozni a Gyurcsány-korszak visszatérését

Fontos megakadályozni a Gyurcsány-korszak visszatérését - reagált Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének szavaira szombaton.

Selmeczi Gabriella

közleményében úgy fogalmazott: "a gyurcsányi lázálmoknak (...) a magyarok 2010-es nagy összefogása egyszer és mindenkorra véget vetett". Hozzátette: a nemzeti együttműködés rendszere stabilitást hozott Magyarországnak, 2012 pedig már a konszolidáció éve. "Zavart és káoszt kelteni, a nemzet vagyonát rabolni, politikai gyűlöletet kelteni itt nem lehet többé, ezért fontos, hogy a Gyurcsány-korszak visszatérését megakadályozzuk" - fogalmazott Selmeczi Gabriella.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.