Diplomáciai botrány Újvidéken

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pravoszláv egyház képviselői kisajátították az újvidéki razziára való megemlékezést

Az újvidéki razzia 70.évfordulójára szervezett megemlékezésen a szerb pravoszláv egyház képviselői nem engedték a hivatalos vendégek közé Magyarország és Izrael belgrádi nagykövetét. A díszvendégek számára bekerített részen kívül maradtak a székváros elöljárói, továbbá Egeresi Sándor, a tartományi képviselőház elnöke, valamint Maja Sedlarević, a képviselőház alelnöke is. Valamennyien a Duna-parton gyülekező polgárok között álltak a megemlékezés ideje alatt – írja a VajdaságMA hírportál.

A pravoszláv egyház biztonsági emberei megtiltották a város és a tartomány vezetőségének, nemkülönben a külföldi diplomatáknak, hogy belépjenek arra a körülkerített területre, amelyet a hetven évvel ezelőtt történt újvidéki razziáról való megemlékezés helyszínéül jelöltek ki, tudósított a 021 Rádió. A Család című emlékmű körül fémkorláttal kerítették körül a kijelölt területet, s amikor a politikusok és diplomaták megpróbáltak bejutni a megemlékezés területére, fehér papi öltözékbe bújt fiatalemberek állták útjukat, s utasították ki őket azzal a megjegyzéssel, hogy nem szívesen látott vendégek.

Aleksandar Jovanović, a városi képviselő-testület elnöke azt nyilatkozta a 021 Rádiónak, hogy amikor be akartak lépni az elkerített területre, mintegy 15 egyházi személy termett előttük, akik a Magyarország és Izrael nagykövete kíséretében érkező tartományi és városi vezetőket fizikailag is megakadályozták, hogy részt vegyenek a megemlékezésen. Szavai szerint ez a szégyenteljes helyzet a társadalom klerikalizációját jelzi, s azt, hogy veszélyben az alkotmánnyal szavatolt szekularizálódás. „Visszataszító az, ahogyan a meggyilkolt újvidékiek hamvai felett politizálnak. Azzal, hogy fizikailag is megakadályozták, hogy belépjünk a kommemoráció színhelyére, ezt tették. Levéllel fordultam Irinej szerb pátriárkához és magyarázatot kértem tőle, vajon ez a Szerb Pravoszláv Egyház (SPC) vagy Bulović polgár álláspontja-e és most várom a válaszát, mert ez teljesen megengedhetetlen, ami ma itt történt”, véli az újvidéki képviselő-testület elnöke.

Jovanović szerint az ilyen évfordulók megszervezését kizárólag az állam végezheti, s ez így van mindenütt a világban. Szavai szerint az egyházak részt vehetnek a megemlékezésen, de legfeljebb társszervezőként, de semmiképpen sem diplomáciai botrány kirobbantásával, amelytől elborzad minden világi hatalom. Emlékeztetett arra is, hogy éppen az ilyen elkülönítések, a „miéinkre” és az „övéikre” osztás vezetett annak idején, hetven évvel ezelőtt azokhoz a tragikus eseményekhez, amelyekről ma kellett volna méltóképpen és a legnagyobb alázattal megemlékezni.

A 021 Rádió megszólaltatta Josef Levit, Izrael belgrádi nagykövetét is, aki azonban nem volt hajlandó kommentálni azt a tényt, hogy a razziáról való megemlékezést az emlékmű melletti füves területről volt kénytelen végignézni. Szavai szerint az újvidéki razziáról való megemlékezésnek a szerb és a zsidó nép szolidaritásáról való megemlékezésnek kellene lennie, s nem nemtelen politikai csatározások színhelyének.
„A mai nap nem arról szólt, ami itt történt. Ma a megbocsátás, az emlékezés és két testvéri nép közötti szolidaritás napja van, akik együtt, vállvetve álltak a fasiszta terror idején”, mondta röviden Levi.
A gyászszertartást Irinej szerb pátriárka vezette, és a szertartáson részt vett Jichak Asziel, Szerbia főrabbija és egyetlen világi tisztségviselőként a jeruzsálemi Simon Wiesenthal központ vezetője, Efraim Zuroff.
Igor Pavličić polgármester nem volt hajlandó kommentálni a diplomáciai incidenst, mondván, egyszerű polgárként érkezett a megemlékezésre és nem is várta, hogy bebocsássák az elkerített területre.
Csak a megemlékezés után vált lehetővé, hogy az emlékművet megkoszorúzzák a tartományi tisztségviselők, továbbá Nikowitz Oszkár magyar nagykövet is.

(Forrás: VajdaságMA)

Előző sztori

Kortárs német színdarab a Kisszínházban + FOTÓK

Következő sztori

Lovaggá ütötték Németh Miklóst és Kassai Lajost is