Közélet

A kormány és az ellenzék eltérően értékeli a hétfői tüntetést

A kormány és az ellenzék eltérően értékeli a hétfői tüntetést

2012. január 3., kedd
A kormány és az ellenzék eltérően értékeli a hétfői tüntetést

A miniszterelnök szóvivője szerint az Operánál hétfőn este tartott tüntetés is azt bizonyítja, hogy Magyarország demokratikus jogállam, szabad ország. Az MSZP szerint a demonstráción mintegy százezren kérték a magyar köztársaság helyreállítását, a szocialista párt a rendőrség vezetői szemére vetette, hogy nem voltak képesek megőrizni a tüntetés békés jellegét, és "neonáci, fasisztoid suhancok" támadhattak a demonstrálókra. Az LMP kedden arról számolt be, hogy szélsőjobboldali tüntetők két szimpatizánsukat is durván bántalmazták a tiltakozó akciónál, a párt szerint a rendőrség hibákat követett el, és azt szeretnék, ha a Belügyminisztérium kivizsgálná az ügyet.

Az operaháznál tartott hétfői tüntetésre reagálva a miniszterelnök szóvivője kedden azt mondta, Magyarország demokratikus jogállam, szabad ország.

Szijjártó Péter

kijelentette: a Fidesz jelenlegi vezető politikusai közül többen is azért küzdöttek az 1980-as évek végen, az 1990-es évek elején, hogy a rendszerváltás után demokrácia legyen az országban, és az emberek élhessenek alapvető demokratikus jogaikkal, így például a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságjogával. A hétfői napon is ez történt - mondta. Az operaház közelében hétfő este civil szervezetek és több ellenzéki párt szervezésében tartott budapesti demonstráció résztvevői az alaptörvény és a sarkalatos törvények visszavonását követelték, közvetlenül azelőtt, hogy a dalszínházban ünnepi gálaestet rendezett a kormány az alaptörvény hatálybalépése alkalmából. Az Operánál ellentüntetést is szerveztek, amelyre egy szélsőjobboldali portál hívott fel. Azzal kapcsolatban, hogy az LMP közlése szerint szélsőjobboldali tüntetők két szimpatizánsukat is durván bántalmazták az Opera előtti demonstráción, a miniszterelnök szóvivője azt mondta: ha LMP-s aktivisták olyan helyzetbe kerültek, hogy valaki erőszakoskodott velük, akkor tegyenek feljelentést, a hatóságok pedig megindítják a szükséges eljárásokat. Az MSZP szerint öntudatra ébredtek az emberek hétfőn, és az operaház előtt "százezer torokból" kérték a magyar köztársaság helyreállítását, miközben a "rezsim összecsinálta magát", lehajtott fejjel, "esetenként alagutakba, csatornákba bújva menekült".

Szanyi Tibor

, a szocialista párt elnökségi tagja és országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján a rendőrség vezetői szemére vetette, hogy nem voltak képesek megőrizni a Magyar Állami Operaház előtti ellenzéki tüntetés békességét, mivel szerinte a hatóságok hibája miatt "egyértelműen neonáci, fasisztoid suhancok" támadhattak a demonstrálókra. Az ellenzéki politikus azt mondta, nem kérik

Pintér Sándor

belügyminisztertől, hogy vizsgálja ki az esetet, hiszen tőle úgysem remélhetnek valós megoldást, de azt tudni szeretnék, a jövőben is számíthatnak-e arra, hogy "fasiszta hordákat fognak ráereszteni a békés tüntetésekre". A rendőrség "negyven percen át látta és tűrte", hogy "maroknyi briganti banda" molesztálja az MSZP szimpatizánsait a Nagymező utca és az Andrássy út sarkán - jelentette ki. Kifogásolta a rendőrség magatartását az LMP is, miután arról számolt be, hogy a tüntetésen két szimpatizánsukat durván bántalmazták.

Szél Bernadett

, a párt szóvivője és

Dorosz Dávid

LMP-s országgyűlési képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményükben emlékeztetnek: a hatóság hétfőn este két egymással ellentétes célú tüntetést vett tudomásul, aminek veszélyeire az LMP korábban felhívta a figyelmet és fokozottabb rendőri figyelmet, illetve jelenlétet kért. Az ellenzéki politikusok szerint a rendőrség valóban nagy erőkkel jelent meg a helyszínen, éppen ezért érthetetlennek tartják, miért nem sikerült az Andrássy út és a Nagymező utca sarkán gyülekező szélsőjobboldali ellentüntetők agressziójától megóvni a békésen demonstrálókat. Mint írják, az LMP két tagját is megverték politikai szimpátiájuk miatt. Különösen visszásnak nevezik, hogy az egyik bántalmazottat a rendőrök igazoltatták és átkutatták, de közben a bűncselekmény elkövetőivel szemben nem intézkedtek. Az LMP szerint ilyen hibákat nem lehet következmények nélkül elkövetni egy jogállamban, ezért azt szeretnék, ha a Belügyminisztérium alaposan kivizsgálna az ügyet. Hozzáteszik: a belügy alapvetően az Opera vendégeire, a "magasztos ünnepség" védelmére koncentrált, a tudósítások szerint pedig maga Pintér Sándor miniszter irányította a helyszínen a rendőri munkát, miközben tőle pár száz méterre békés tüntetőket vertek. A tüntetésen részt vevők számával kapcsolatban is vita bontakozott ki a miniszterelnök szóvivője és az MSZP között, miután Szijjártó Péter az m1 Ma reggel című műsorában úgy fogalmazott, "nyilván ők sem gondolták komolyan, hogy százezren vannak", a "higgadtabb" becslések 5-8 ezer résztvevőről szóltak. Erre reagálva az MSZP a nap folyamán kiadott közleményében azt írta, Szijjártó Péter "olyan, mint a legöregebb bányaló", vagyis nem elég, hogy már nem képes hasznot hajtani a gazdájának, a nemzetnek, de "már teljesen megvakult, és ezért ostobaságokat beszél".

Lukács Zoltán

, a szocialista párt egyik frakcióvezető-helyettese közölte: az MSZP több embert vitt ki a tüntetésre, mint amennyit Szijjártó Péter emleget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.