Kultúra

A kommunista blokk feszültségeiről az Emlékpontban

A kommunista blokk feszültségeiről az Emlékpontban

2012. január 30., hétfő
A kommunista blokk feszültségeiről az Emlékpontban

Hogyan lett Titoból láncos kutya, „baráti segítségnyújtás” történt-e ’68-ban Csehszlovákiában, kiktől védtek az albán kommunisták magukat bunkerrendszerrel és milyen ellentétek jellemezték a magyar-román kapcsolatokat az internacionalizmus évtizedeiben. Ezen „kommunista hidegháborús” eseményeket villantja fel előadásában dr. Bencsik Péter, a SZTE-BTK Legújabbkori Egyetemes Történeti Tanszék egyetemi adjunktusa az Emlékpont történelmi szabadegyetemén február 1-jén, szerdán délután öt órától.

A SZE-EM. e havi előadója a kommunista blokk kívülről megbonthatatlan tűnt baráti-testvéri egységének – nem egyszerűen – (hajszál)repedéseit és ellentéteit ismerteti. A kelet-közép-európai országok 1945-ben szovjet érdekszférába kerültek. A következő bő négy évtizeden át a szovjet blokk monolit egységnek, tömbnek látszott. Így tekintettek rá Nyugaton is és így ábrázolták belülről is: megbonthatatlan egységbe forrt, baráti-testvéri államoknak nevezve egymást. Mindez azonban csak elfedte a valóságot. Nehéz is lenne elképzelni, hogy azok a kisállamok, melyek területi vitáiban 1945 előtt egymás ellenségei voltak, most egyszerre minden régi sérelmet félretéve egymás keblére borulnak. Az a tény, hogy Sztálin halála után ezen államok fejlődési útjai sok tekintetben elváltak, ismertebb és sokan hallottak a Jugoszláviával (esetleg az Albániával) való szakításról. De az ellentétek, viták nem szűntek meg azon államok között sem, amelyek mindvégig a Varsói Szerződés és a KGST tagjai voltak. Az elvtársi-baráti légkör mögött gyakran komoly viták és feszültségek alakultak ki. A részletekért tekintse meg

az esemény plakátját!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.