Közélet

A doni áttörés dorozsmai áldozataira emlékeztek + FOTÓK

A doni áttörés dorozsmai áldozataira emlékeztek + FOTÓK

2012. január 20., péntek
A doni áttörés dorozsmai áldozataira emlékeztek + FOTÓK

Százötvenöt szeged-kiskundorozsmai katona halt hősi halált 1943-ban a doni áttöréskor. Emlékük előtt tisztelegtek, koszorúztak és gyújtottak gyertyákat a második világháborús emlékműnél Dorozsmán pénteken délután.

„Akik életüket adták értünk, a hazáért, azokra emlékeznünk kell. Fel kell idéznünk hősies küzdelmüket” – fogalmazott

Hajdú Géza

, a dorozsmai művelődési ház igazgatója.

Szabó Péter

szavalata után a körzet önkormányzati képviselője,

Kosik Dénes

elevenítette fel a 2. magyar hadsereg hatvankilenc évvel ezelőtti hősies küzdelmét. „Szomorú évfordulóhoz értünk, immár 69 éve annak, hogy a második világháború poklába süllyedt Magyarország, a revíziós reményektől hajtva engedett akkori szövetségese – a hitleri Németország – követeléseinek. Nem tudta vagy nem akarta felismerni, hogy újabb és újabb csapatok hadba küldésével sem menthető már meg a náci hadigépezet. Végső, kétségbeesett, bűnös próbálkozással a magyar hadvezetés odavetette utolsó tartalékát, a 2. magyar hadseregét az eleve halára ítélt támadáshoz” – jelentette ki Kosik Dénes. A Fidesz-KDNP-s politikus felelevenítette az 1943 januárjának eseményeit, s külön szólt

Jány Gusztáv

hadseregparancsnok hírhedt hadparancsáról, melyben kíméletlenül becsületét vesztettnek titulálta a 2. magyar hadsereg maradványait, mely a Don-kanyarban 1943. január 12-e és február 9-e között vívott küzdelemben gyakorlatilag megsemmisült. A visszaút is embertelen volt, ezrek fagytak meg a hidegben. „Emlékezzünk mindazokra, akiket az orosz hómezőkön gyilkos golyózáporba hajszoltak vagy sebesülten szenvedtek fagyhalált. Emlékezzünk az áldozatokra, a dorozsmai hősökre, hajtsunk fejet azon 155 hős előtt, akiknek tiszteletére az emlékmű emeltetett” – e mondatokkal zárta gondolatait Kosik Dénes. A hírhedt hadparancs részletei és egy vers meghallgatása után a résztvevők közös imát mondtak az áldozatokért, majd a második világháborús emlékműnél koszorúkat helyeztek el, és mécseseket gyújtottak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.