Gazdaság

Új szabályok az építési beruházások közbeszerzésében

Új szabályok az építési beruházások közbeszerzésében

2011. december 4., vasárnap
Új szabályok az építési beruházások közbeszerzésében

A január első napján hatályba lépő új közbeszerzési törvény keret jellegű, amelyet kormányrendeletekbe foglalt szabályok töltenek ki - az építési beruházások részletes szabályairól szóló rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

Az ajánlatkérőnek kötelező lesz árazatlan költségvetést csatolnia az ajánlati dokumentációhoz, amelyet az ajánlattevőnek ki kell töltenie. A tervezet az ebben található hibák korrigálását is szabályozza. Továbbra is csak olyan kivitelező indulhat tenderen, amelynek van felelősségbiztosítása. Ennek összegét a közbeszerzési felhívás tartalmazza, vagyis az ajánlatkérő dönti el. Az alvállalkozói lánc nem lehet korlátlan. A fővállalkozó egy alvállalkozót, az pedig további egy szub-alvállalkozót alkalmazhat. Az ajánlattevő által megjelölt, első helyen álló alvállalkozó a munka legfeljebb 25 százalékát végezheti el. A második lépcsőn álló - egy vagy több - szub-alvállalkozó sem teljesíthet többet, mint a felette álló alvállalkozó által vállalt munka 25 százaléka. A szub-alvállalkozói szerződésekbe bele kell foglalni azt, hogy az ilyen cégek további alvállalkozókat nem foglalkoztathatnak. A nettó 1 milliárd forint alatti szerződéseknél legalább 4 rész-számla állítható ki, míg afelett legalább 6 rész-számlát nyújthat be a vállalkozó. Az első rész-számla akkor állítható ki, ha az objektum - értékben mért - negyedrésze már elkészült. A műemléken végzett munkára speciális szakképesítést, illetve meghatározott referenciákat ír elő a rendelet tervezet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.