Közélet

Németország az elszigetelődést kockáztatja

Németország az elszigetelődést kockáztatja

2011. december 4., vasárnap
Németország az elszigetelődést kockáztatja

A német dominanciától való növekvő európai félelem eloszlatására és az eladósodott eurózóna-országok megmentésére szólította fel Helmut Schmidt egykori kancellár a németeket a Szociáldemokrata párt(SPD) kongresszusán vasárnap Berlinben.

A 92 éves politikus szerint Németország az elszigetelődését kockáztatja, ha megpróbálja ráerőltetni az elképzeléseit európai partnereire. Ehelyett, mondta Schmidt, Berlinnek inkább a további integrációt kellene elősegítenie. "Ha hagyjuk, hogy elcsábítson a regionális vezető szerep lehetősége, akkor a szomszédaink összefognak majd ellenünk" - fejtette ki a Schmidt az SPD tagjai előtt, s

Angela Merkel

jelenlegi kancellár politikájára célozva hozzátette: "a német erőfitogtatás" a nemzeti érdekekre is káros. Merkelt már többen vádoltak azzal, hogy bizonytalanságával tovább mélyítette az eurózóna krízisét, mivel visszautasított minden olyan válságkezelő lépést, amelyet a német adófizetők zsebe bánt volna, s amely növelte volna az inflációt. A kancellár szerint a válság egyetlen megoldása a némethez hasonló költségvetési szigor bevezetése, s Nagy-Britanniával és Franciaországgal ellentétben Berlin ellenzi az Európai Központi Bank nagyobb szerepvállalását az eladósodott országok megsegítésében, illetve a közös eurókötvények kibocsájtását is. "Együtt érzőnek kell lennünk a barátainkkal és a szomszédainkkal, különösen Görögországgal" - mondta Schmidt. A politikus 1974 és 1982 között töltötte be a kancellári tisztséget, s rendszerint az élen végez az egyes politikusok iránti tiszteletet felmérő közvélemény-kutatásokon. Az idős politikus beszédét álló ovációval ünnepelték a kongresszus résztvevői.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.