Magyar és francia konyakot ajánl erősítőszerül Csontváry

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csontváry üres óráiban szeszméréssel foglalkozott gácsi patikájában, gyermekkorában egy üstökös látványa nyűgözte le, és csak 41 éves korától kezdett rendszeresen festeni. Ezek a különc festő életének érdekességei, melyekről a legkevesebben tudnak- derül ki a Móra Ferenc Múzeum által indított kutatásból. A kivételes Csontváry-kiállítás már csak egy hétig látható Szegeden.

„Az üdülő közönségnek zsírt növelő erősítőszerül melegen ajánlom a magyar és francia cognacot” – hirdette Csontváry Kosztka Tivadar, aki üres óráiban szeszméréssel is foglalkozott gácsi patikájában. A festő életének ezt az oldalát kevesen ismerik, és arról sem sokan tudnak, hogy nagy hatással volt életére egy 1856-ban látott üstökös. A Móra-múzeum minikutatásából mindezek mellett az is kiderült, hogy kevesen tudják, hogy csak 41 éves korától kezdett rendszeresen festeni.

A Móra Ferenc Múzeum november végén indított kutatást, hogy kiderüljön, mennyire ismerik az érdeklődők Csontváry életét és műveit. A kérdőívet több százan töltötték ki, a legtöbben helyesen tudták, hogy édesapja hobbiból pirotechnikával foglalkozott, a „napút” színei pedig napnyugtakor bukkannak elő. A kitöltők között belépőjegyeket sorsoltak ki, a nyertesek névsora és a helyes megfejtések a múzeum honlapján olvashatók.

A rendkívüli Csontváry-kiállítás már csak egy hétig, december 12-ig látható a Móra-múzeumban. Az utolsó héten is tart az adventi jegyárkedvezmény, valamint további meglepetésekkel is készülnek, hogy minél többen részesülhessenek a Csontváry-élményből.

Előző sztori

Határsértők Mikulás napján

Következő sztori

Toró T. Tibor: Egységes magyar gazdasági tér kialakítása a cél