Kultúra

Helytörténeti kiállítóhely lett az egykori kisvasútállomás Domaszéken

Helytörténeti kiállítóhely lett az egykori kisvasútállomás Domaszéken

2011. december 21., szerda
Helytörténeti kiállítóhely lett az egykori kisvasútállomás Domaszéken

Helytörténeti kiállítás nyílt az egykori domaszéki kisvasút állomásának épületében szerdán, a település a projektre 31 ezer eurós (mintegy 9 millió forintos) uniós forrást nyert.

Kispéter Géza

polgármester elmondta: Mórahalom és Domaszék önkormányzata, valamint szerbiai partnereik, Óbecse és Temerin helyhatóságai pályáztak sikeresen. A négy település együttesen több mint 150 ezer euró (45 millió forint) támogatásban részesült a Mórahalom-Domaszék-Óbecse-Temerin helytörténeti útvonal az örökségvédelem jegyében című pályázattal. A domaszéki támogatási rész valamivel több mint 31 ezer euró, amelyhez csaknem 1600 euró (mintegy félmillió forint) önrészt biztosított a település. A projekt eredményeként a domaszéki Kisvasútállomás épületében helytörténeti kiállítás nyílt. A felújítási munkálatokon túl lehetőség nyílt a kiállításhoz kapcsolódó eszközök - paravánok, asztalok, polcok, vitrinek -, valamint irodai, továbbá hangtechnikai eszközök vásárlására is. Épült egy nyitott kiállító tér, ahol a nagyobb gazdasági munkaeszközöket láthatják majd az érdeklődők. A bejelentkezéses tárlatot folyamatosan bővítik a helyi élet emlékeivel és a vasúti ereklyékkel - mondta el a polgármester, hozzátéve, hogy kisméretű vasúttörténeti kiállításuk már eddig is látható volt egy korábbi pályázatnak köszönhetően. Domaszéken 1927-től 1975-ös megszűnéséig működött a keskeny nyomtávú gazdasági vasút. Szegedről indult a vonal, majd Kunhalom állomásnál ágazott kétfelé. Egyik ága Ásotthalomig, a másik Pusztamérgesig közlekedett. A projekt társintézményeinél is különböző méretű felújításokat hajtottak végre. Óbecsén a Népkönyvtárban egyebek közt tetőfelújítás, nyílászárócsere, új elektromos hálózat beszerelése történt. A temerini Tájházban szintén tetőfelújítás és kisebb javítási munkálatok zajlanak, Mórhalmon pedig a gazdasági iskola felújítása valósult meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.