Faültetés és szemétszedés a Greenpeace szervezésében + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola az ősz folyamán a város területén és a városvezetéssel egyetértésben sok fát ültetett saját csemetekertjéből, így pótolva a felújítások során kivágott fákat. Ezen kívül lombeltakarítási munkálatokat is végeztek, mindez ugyanis beletartozik a gyerekek gyakorlati oktatásához.

A Greenpeace szegedi aktivistái megkeresték az iskolát, tudna-e néhány facsemetét adni. Tudott, így kedden, 8 órai kezdettel mintegy 100 darab, a Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola által felajánlott őshonos facsemetét (kocsányos tölgy, magas kőris) ültetnek el a Greenpeace aktivistái az Ilona utcai sorház mögötti területen, majd a környező sávot megtisztítják a hulladéktól. Mindebben a természetbarát szegediek segítségére is számítanak.

Horváth Ármin, a szegedi Greenpeace aktivista-koordinátora elmondta, egy hosszabb távú akcióról van szó, aminek ez az első állomása. Azt szeretnék, ha zöldebb, tisztább lenne a város. Szemétszedési akciókon is részt szoktak venni, ez a faültetés azonban most új dolognak, inkább próbának számít. Nem tudják, hogy az elültetett fák közül mennyi marad életben, hiszen az utolsó előtti pillanatban fogtak hozzá a munkához. A talaj még nem fagyott meg, az erdészeti szakközép diákjai még tegnap is ültettek, ezért talán még ők sem késtek el vele.

no images were found

Egy 300 négyzetméteres területen, a Makkosházi iskola mögött fásítanak. Azért esett a választásuk erre a részre, mert itt vannak már facsemeték, és a Környezetgazdálkodási Kft. felajánlotta, hogy így az öntözést is egy kalap alatt el tudja végezni. Arra nem számítottak, hogy eléggé törmelékes lesz a talaj, a munkagép is beletört, így nem sikerült teljesen felásni a területet. Eredetileg 200 fa elültetését tervezték ma, de ebből valószínűleg csak 100 lesz, a többit majd tavasszal ültetik el valahol máshol, egy jobb, tisztább területen. Egy kis késéssel 4-5 aktivista 8 után kezdte meg a munkát, de hogy mikor végeznek, azt még Ármin sem tudta megmondani. Várnak még segítőket, sőt abban is reménykednek, hogy esetleg a jobban ráérő szegediek is beszállnak, ha a rossz idő nem gátolja meg őket.

no images were found

Előző sztori

Ép testtel és ép lélekkel készül karácsonyra Alsóváros + FOTÓK

Következő sztori

Fogyasztóvédelem: kiszűrik a veszélyes termékeket