/

Év végéig kötelező a nitrát-adatszolgáltatás

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Minden nitrátérzékeny területen gazdálkodónak, magánszemélyek esetében pedig azoknak, akik a jogszabályban rögzítettnél több számosállatot tartanak, december végéig kell eleget tenniük a nitrát-adatszolgáltatásnak.

„Az adatszolgáltatás és nyilvántartás vezetése a nitrátérzékeny területen mezőgazdasági tevékenységet folytatókra, valamint azon magánszemélyekre vonatkozik, akik háztartásuk igényeit meghaladó mértékben állattartást folytatnak” – tájékoztatta portálunkat Oláh Rajmund agárkamarai szaktanácsadó. Hozzátette, ez utóbbi kategóriába azok tartoznak, akiknek az állatállománya vegyes állattartás esetén meghaladja az 5, baromfitartás esetén pedig a 3 számosállat egységet. A meghatározott darabszámot a felszín alatti víz és a földtani közeg környezetvédelmi nyilvántartási rendszer (FAVI) adatszolgáltatásáról szóló rendelet adatlap-kitöltési útmutatója is tartalmazza.

„A nitrát-adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása a Kölcsönös Megfeleltetés eseti szankció mellett adatszolgáltatási bírságot is maga után vonhat” – jegyezte meg a szaktanácsadó. Hozzátette, az elmúlt évtől lehetőség van arra is, hogy az adatszolgáltatást a gazdálkodók elektronikus formában is benyújtsa ügyfélkapun keresztül. Ez jelenleg még nem kötelező, az adatszolgáltatás papír alapon is lehetséges.

Oláh Rajmundtól megtudtuk, a nitrátérzékeny területen mezőgazdasági tevékenységet folytatónak és az állattartóknak a gazdálkodási évre, vagyis szeptember 1. és azt követő év augusztus 31-e közötti időszakra vonatkozóan gazdálkodási naplót kell vezetnie. „Ez foglalja magában a termelő tápanyag gazdálkodásra, trágyázásra, parcellaművelési adatokra vonatkozó tevékenységét, valamint állattartásra vonatkozó lapjain az állatállomány tartására, számszerű nyilvántartására, trágyaelhelyezésére vonatkozó adatokat” – magyarázta.
A nitrát-adatszolgáltatást december 31-éig kell teljesítenie az érintetteknek. Az adatokat a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz kell benyújtani, az ebből a célból működtetett elektronikus felületen keresztül. Amennyiben a termelőnek nincs lehetősége az elektronikus bevallás kitöltésére, a területileg illetékes falugazdásztól vagy agrárkamarai szaktanácsadótól kérhet segítséget.

Default thumbnail
Előző sztori

Tőkés: fellépést a magyarellenes megnyilvánulások ellen

Következő sztori

Kosárlabda: bedeszkázták a gyűrűt Salgótarjánban

Legutóbbi hasonló cikkek