Közélet

Év végéig kötelező a nitrát-adatszolgáltatás

Év végéig kötelező a nitrát-adatszolgáltatás

2011. december 4., vasárnap
Év végéig kötelező a nitrát-adatszolgáltatás

Minden nitrátérzékeny területen gazdálkodónak, magánszemélyek esetében pedig azoknak, akik a jogszabályban rögzítettnél több számosállatot tartanak, december végéig kell eleget tenniük a nitrát-adatszolgáltatásnak.

„Az adatszolgáltatás és nyilvántartás vezetése a nitrátérzékeny területen mezőgazdasági tevékenységet folytatókra, valamint azon magánszemélyekre vonatkozik, akik háztartásuk igényeit meghaladó mértékben állattartást folytatnak” – tájékoztatta portálunkat

Oláh Rajmund

agárkamarai szaktanácsadó. Hozzátette, ez utóbbi kategóriába azok tartoznak, akiknek az állatállománya vegyes állattartás esetén meghaladja az 5, baromfitartás esetén pedig a 3 számosállat egységet. A meghatározott darabszámot a felszín alatti víz és a földtani közeg környezetvédelmi nyilvántartási rendszer (FAVI) adatszolgáltatásáról szóló rendelet

adatlap-kitöltési útmutatója

is tartalmazza. „A nitrát-adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása a Kölcsönös Megfeleltetés eseti szankció mellett adatszolgáltatási bírságot is maga után vonhat” – jegyezte meg a szaktanácsadó. Hozzátette, az elmúlt évtől lehetőség van arra is, hogy az adatszolgáltatást a gazdálkodók elektronikus formában is benyújtsa ügyfélkapun keresztül. Ez jelenleg még nem kötelező, az adatszolgáltatás papír alapon is lehetséges. Oláh Rajmundtól megtudtuk, a nitrátérzékeny területen mezőgazdasági tevékenységet folytatónak és az állattartóknak a gazdálkodási évre, vagyis szeptember 1. és azt követő év augusztus 31-e közötti időszakra vonatkozóan gazdálkodási naplót kell vezetnie. „Ez foglalja magában a termelő tápanyag gazdálkodásra, trágyázásra, parcellaművelési adatokra vonatkozó tevékenységét, valamint állattartásra vonatkozó lapjain az állatállomány tartására, számszerű nyilvántartására, trágyaelhelyezésére vonatkozó adatokat” – magyarázta. A nitrát-adatszolgáltatást december 31-éig kell teljesítenie az érintetteknek. Az adatokat a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz kell benyújtani, az ebből a célból működtetett elektronikus felületen keresztül. Amennyiben a termelőnek nincs lehetősége az elektronikus bevallás kitöltésére, a területileg illetékes falugazdásztól vagy agrárkamarai szaktanácsadótól kérhet segítséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.