Egyház

Ép testtel és ép lélekkel készül karácsonyra Alsóváros + FOTÓK

Ép testtel és ép lélekkel készül karácsonyra Alsóváros + FOTÓK

2011. december 20., kedd
Ép testtel és ép lélekkel készül karácsonyra Alsóváros + FOTÓK

Lezárult az Alsóvárosi Ferences Plébánia „Ép testben ép lélek” egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramja - közölték a szervezők keddi sajtótájékoztatójukon, ahol azt is megtudtuk, hogyan készülnek a ferencesek karácsonyra.

A plébánia sikeresen pályázott az Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok kiírásra, így 2011 elején kezdődhetett meg a közel 10 millió forintos projekt megvalósítása, mely nyolc hónapon át a testi és a lelki egészség megőrzésében, a családi életre felkészítésben segítette a benne résztvevőket. "Gazdag plébániai élet zajlik a ferenceseknél, fontos számunkra, hogy a közösségünket úgy tudjuk építeni, hogy minél teljesebb életet élhessenek, és hasznos dolgokat kapjanak azok, akik eljönnek közénk" - mondta el

Kaszper Pál

pályázati felelős. Mintegy négy éve külön ifjúságpasztorációs tervet készítenek a plébánián, ezekre a tapasztalatokra is lehetett építeni a projektben megvalósított párkapcsolati tréninget, illetve az Ifjúság Hetét. Sor került továbbá hivatástisztázó kurzusra, a Tájolás projektre is, amely a ferenceseknek mindig is fontos volt.

Az úgynevezett Társtornát alsóvárosi asszonyok javasolták, az Alsóvárosi Kultúrházban a pályázati forrásból beszerzett súlyzókkal, labdákkal tarthatták magukat karban a mozogni vágyók. A férfiak és a nők pedig együtt járhattak a Karolinába labdás játékokra - a program nagy népszerűségnek örvendett. Egészségnapot is tartottak, mely a plébánia hagyományos júniusi vidám családi napjának kibővítéseként valósult meg. Itt egészségügyi - például ortopédiai - szűrésekre került sor, lehetőség volt a biotermékekről hallani. A programot nagycsaládosok és hátrányos helyzetűek is látogatták - közölte Kaszper Pál. Emellettegészség- és hagyományőrző tanfolyamra és táborra várták az érdeklődőket. A plébánián működő, Kapisztrán Szent János nevét viselő íjászkör foglalkozik hagyományőrző programokkal, a résztvevők így megtanulhatták az íj- és nyílvesszőkészítés rejtelmeit, valamint Ópusztaszerre is eljuthattak. A projekt mintegy hatszáz embert ért el, de ennél jóval többen lehetnek érintettek, hiszen az Alsóvárosra látogatók bizonyosan hazavitték a családjukba tapasztalataikat - összegzett a projektfelelős. Varga Kamill ferences testvér a karácsonyi készületekről beszélt. Mint mondta, az adventi időszakban adventikoszorú-kötést szerveztek a családoknak a kultúrházban, a foglalkozás végén meg is áldották az alkotásokat. December 3-án a gyermekek számára lelki nappal készültek, melyre főként általános iskolásokat vártak. A felnőtteknek az elmúlt hétvégén tartottak háromnapos lelkigyakorlatot, melyen mintegy nyolcvanan vettek részt, a kapcsolódó szentmiséken pedig mintegy 100-300 ember hallgatta az igét. A plébánia karitász csoportja minden esztendőben karácsonyra készülve kis csomagokat készít rászorulók, idősek és egyedülállók részére - ezeket már idén is elkezdték kihordani. A rendház másik, szegényeket segítő tevékenysége a szegénykonyha. Mintegy két hónapja folyamatosan növekszik azok száma, akik vacsorára érkeznek a ferencesekhez. Korábban egy-egy este 45-50, most 70-90 vacsoravendéget számlálnak, egyébként 350 emberrel vannak kapcsolatban. Nekik december 23-án tartanak esti betlehemest halászleves vacsorával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.