Bezárt a Csontváry-kiállítás + FOTÓK, VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

December 22-én, csütörtök este öt órakor végleg bezárta ajtaját a szegedi Móra Ferenc Múzeum idei legsikeresebb kiállítása, ahol több mint 23 ezer látogató tekintette meg a műalkotásokat. A tárlat utolsó látogatója a SZEGEDma.hu volt.

Csontváry Kosztka Tivadar negyven festménye, köztük a Magányos cédrus és a Római híd Mosztárban is látható volt azon a két kiállításon, amely október közepén nyílt a szegedi és a szentesi múzeumban.
A nagyszabású tárlat létrejöttét több éves egyeztetés előzte meg. A biztonsági és műtárgyvédelmi elvárásoknak megfelelően a szegedi Móra Ferenc Múzeumban a festményeknek helyet adó kiállítóteret átalakították, melynek leglátványosabb elemeként befalazták az épület ablakait. A pécsi Csontváry Múzeumból és a Magyar Nemzeti Galériából érkező alkotások közül huszonhatot Szegeden, a Móra Ferenc Múzeumban, tizennégyet pedig Szentesen mutattak be.

„A Csontváry-kiállítás a nehézségeket zárójelbe tette”

„A Móra Ferenc Múzeum számára 2011 nagyon nehéz év volt” – mondta el a tárlat zárásakor portálunknak Medgyesi Konstantin, stratégiai osztályvezető. „Nem mindig volt könnyű múzeumi munkatársnak lenni, és a körülöttünk zajló konfliktusokat kezelni, és megélni. Viszont a Csontváry-kiállítás ezeket a nehézségeket zárójelbe tette. Ezekben a hetekben jó volt itt dolgozni, szinte lubickoltunk a sikerben. Talán kijelenthetjük, hogy 2011-es év végén ez a kiállítás volt a Dél-Alföldön a legfontosabb kulturális esemény.”
A kiállítás több mint 23 ezer látogatót vonzott be az intézménybe, ahol számos rendezvénnyel színesítették a tárlatot, ahol 4,5 milliárdos kollekciót állítottak ki. A múzeum évek óta készült a Csontváry képek bemutatására.

„Éveken keresztül küzdöttünk, diplomáciai értelemben, pénzügyi értelemben és szervezési szempontból is” – beszélt az elmúlt időszakról az osztályvezető. „De sokáig valami mindig közbejött, de idén szerencsére összeállt a kép, hiszen nagyon komoly erőfeszítéseket tettünk ennek érdekében. Többek között befalaztuk a múzeum ablakait, és két olyan kiállítóteret hoztunk létre, mellyel egy kulturális-szentélyt tudtunk felmutatni a látogatók számára.”

A képek visszatérnek eredeti helyükre

A műalkotások nagyrészt visszakerülnek Pécsre, másik részük pedig a Nemzeti Galériában lesz majd látható. A pécsi múzeum az elmúlt időszakban egy nagyon komoly átalakításba kezdett. A Csontváry-kiállítás szegedi hosszabbítása azért is történhetett meg, mert ezt a munkát nem tudták még befejezni.
A képek visszaszállításának pontos időpontjáról és körülményeiről biztonsági és műtárgyvédelmi okokból természetesen nem kaphattunk tájékoztatást, de portálunk utolsó látogatóként még leolthatta maga után a villanyt és becsukhatta a 2011-es év legsikeresebb kiállításának otthont adó terem ajtaját.
A Móra Ferenc Múzeum munkatársainak segítségével azonban hamarosan az interneten is látható lesz az a virtuális Csontváry-kiállítás, ahol a művész képeit óriásfelbontásban szemlélhetik majd meg az érdeklődők, számtalan apró részletet felfedezve rajtuk.

Default thumbnail
Előző sztori

Jutalmakat osztottak a SZVSE birkózóinak évzáróján

Default thumbnail
Következő sztori

Az ünnepek alatt is tanácsos figyelni az étrendre