Közélet

Évet értékeltek, tűzifához juthatnak a romák

Évet értékeltek, tűzifához juthatnak a romák

2011. december 14., szerda
Évet értékeltek, tűzifához juthatnak a romák

Tűzifához juthatnak a szegedi romák – hangzott el a Cigány Kisebbségi Önkormányzat szerdai közmeghallgatásán, melyen az elmúlt időszakban elvégzett munkákról, illetve a szociális területen jelentkező jövő évi változásokról is hangzott el tájékoztató.

Sikerült rendezni a Cigány Kisebbségi Önkormányzat jogi és anyagi ügyeit – tájékoztatta az Alsóvárosi Kultúrházban egybegyűlteket a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke.

Nagy Mihály

beszámolt arról, hogy az előző kisebbségi önkormányzat kifizetetlen számlákat hagyott maga után, 750 ezer forintnyi köztartozást, illetve 800 ezer forintos telefonszámlát. Ez utóbbit részletekben törlesztik. A Cigány Kisebbségi Önkormányzat összességében 1 millió 259 ezer forint támogatással tudott gazdálkodni, illetve ennek jelentős részét adósságtörlesztésre fordították. Nem azért teszünk a cigányságért, hogy rajtuk gazdagodjunk meg – erről már

Rácz László

alelnök beszélt a közmeghallgatáson. Hozzátette, tudja országosan jellemző volt, hogy megélhetési politikusok képviselték a romákat. „Mi nem fideszesek, nem szocialisták, hanem cigányok vagyunk. Össze kell fognunk ahhoz, hogy előre jussunk” – jelentette ki. Szerinte egy egységes roma pártra is szükség lenne Szegeden, ahol hozzávetőlegesen 5000 cigány él. Rácz László lehetetlen feladatnak tartja, hogy mindenkinek segítsenek, de hangsúlyozta, minden tőlük telhetőt megtesznek a jövőre várható megszorítások ellenére.

A 2011-ben megrendezett népszerű programjaik közül Nagy Mihály kiemelte a Dorozsmán rendezett nőnapi ünnepséget, a vers- és énekmondó versenyt, illetve

a családi strandolást

. Hozzátette, a Cserepes sort és környékét tavasszal

takarították a romák,

az Alsóvárosi Kultúrházban egészségnapot is rendeztek, legutóbb pedig

roma kulturális napra

várták az érdeklődőket. Természetesen a közelgő ünnepekre is készül a kisebbségi önkormányzat, december 23-án három helyen is rendeznek karácsonyi összejövetelt. A közmeghallgatáson elhangzott, a gyerekek természetesen meglepetésre is számíthatnak. Nagy Mihály hangsúlyozta, rendezvényeiket szervezetek, egyesületetek, az önkormányzat irodái is támogatták, illetve képviselők is. A változó szociális ellátásokról

Kiss Magdolna

, a Családvédelmi és Egészségügyi Iroda irodavezető-helyettese tájékoztatta az érdeklődőket. Megerősítette a Rácz László által elmondottakat, 2012-ben több ellátási forma átalakul, s lesznek olyanok, melyeknél csökkenni fog az igényelhető összeg. Azt is javasolta, hogy mindenki a lehető legrészletesebben fejtse ki egy-egy kérvénynél, hogy milyen gondokkal küzd. A közfoglalkoztatással kapcsolatban felmerült kérdésekre Kiss Magdolna elmondta, jövőre több forrást szán a kormányzat erre a területre.

Nógrádi Tibor

(Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő hangsúlyozta, nem romaellenes a városvezetés, de tudomásul kell venni, hogy valóban megszorítások lesznek, igaz a jövő évi költségvetést várhatóan februárban fogadja el a testület. Most elsődleges feladatnak nevezte, hogy feltérképezzék a helyi romák közreműködésével a legszegényebb családokat, azokat, akik éheznek, nekik kell elsősorban most a tél beálltával segítséget nyújtani. Jó híreket is hozott a képviselő, tárgyalásokat kezdeményezett az ügyben, hogy uszadékfákat gyűjthessenek össze, amiket a rászoruló családoknak juttatnának el. Nógrádi tisztában van azzal, hogy ezek minősége messze nem a legjobb, ám azoknak nagy segítség, akiknek nem telik tűzrevalóra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.