Bulvár

A börtönt is megjárták a revizorok

A börtönt is megjárták a revizorok

2011. december 18., vasárnap
A börtönt is megjárták a revizorok

Nem adott nyugtát és nem könyvelte le bevételeit egy Bács-Kiskun megyei börtön vegyesboltja. Az adóellenőröket a börtönből riasztották, és mint kiderült, milliók folytak be a kasszába, miközben a pénztárgép érintetlen maradt. A pult alatti kockásfüzet azonban mindent rögzített.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bács-Kiskun Megyei Adóigazgatóságának operatív revizorai a bevételek szisztematikus eltitkolását leplezték le az illetékességi területükön működő büntetés-végrehajtási intézet kiskereskedelmi üzletében. Az ellenőrök egy szombati napon érkeztek a börtönbe, amikor az elítéltek látogatókat fogadhattak. A bevett gyakorlat szerint ilyenkor a rokonok, ismerősök úgynevezett vásárlási jegyeket vesznek a börtön egyetlen boltjában, a fogvatartottak pedig a jegyek ellenében jutnak az áruhoz, mivel készpénzt nem tarthatnak maguknál. Ez azon az ominózus szombaton is így történt az inkognitóban lévő adóellenőrök társaságában. A közértesek már a huszonegyedik vásárlót is kiszolgálták, több mint százezer forintnyi árut kiadtak, de egyetlen számot sem nyomtak le még a pénztárgépen. Az áttételes vásárlást egy füzetben követték. Az azonnal lefoglalt pénztárgépi kontrollszalag, a jegyek és áruk megvételét számon tartó füzet, valamint a könyvelési dokumentumok összevetése után kiderült, hogy tavaly nyár óta, összesen hatmillió forint bevételről nem adtak nyugtát, és a forgalmat nem rögzítették a pénztárgépben. Mint kiderült, a boltvezetők nemcsak a számviteli, hanem az egészségügyi előírások ellen is vétettek. Vélhetően úgy gondolták, egy börtönben nem vizsgálódnak a hatóságok, az ellenőrzésre semmi esély. Az utóbbi idők esetei alapján azonban látható, hogy a leghajmeresztőbb helyektől és tevékenységektől sem riadnak vissza a NAV munkatársai. A börtönboltot üzemeltető betéti társaságnak, minden bizonnyal, gazdálkodásának korábbi időszakáról is számot kell adnia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.