Közélet

25 nap elzárásra ítélték a temerini támadókat

25 nap elzárásra ítélték a temerini támadókat

2011. december 27., kedd
25 nap elzárásra ítélték a temerini támadókat

A helyi szabálysértési bíróság első fokon 25 nap elzárást és kevesebb mint 20 ezer forint pénzbírságot szabott ki arra a két, szerbül beszélő férfira, aki a vajdasági Temerinben a karácsonyi éjféli mise után megtámadott egy 75 éves magyar asszonyt és a segítségére siető magyar házaspárt is - értesült az MTI Hírcentrum.

A Duna Televízió kedd esti Híradójában elhangzott: a bíróság szabálysértésként kezelte az ügyet a rendőrségi feljelentés alapján, az esetleges etnikai indítékot így nem is vizsgálhatták.

Danijela Malesev

bíró azt mondta: "ebben az esetben nem volt etnikai indíttatás, nem sértegették a megtámadottakat nemzetiségi alapon. Klasszikus szabálysértés, a közrend és a nyugalom megzavarása történt" - tette hozzá. A Duna TV az ügyben a rendőrséget is megkereste, amely két nap után annyit válaszolt: nem áll módjukban az incidensekről nyilatkozni. Az elmúlt két-három hónapban több, etnikai alapú incidens történt Temerinben. A közrend és a nyugalom helyreállításáért és megszilárdításáért október végén

Ivica Dacic

szerb belügyminiszter részvételével a vajdasági tartományi biztonsági tanács kihelyezett ülést tartott a városban. Az eseményen Ivica Dacic kijelentette: a Vajdaságban szilárd a közbiztonság, sikerült megőrizni a közrendet és a nyugalmat, és csökkent a nemzeti hovatartozás miatti okokra visszavezethető incidensek száma is, olyannyira, hogy az idén volt az a legalacsonyabb 2004 óta. A vajdasági magyar sajtó hétfőn számolt be a magyarokat ért incidensről; egy a karácsonyi éjféli miséről hazatartó nyugdíjas magyar asszonyt bántalmazott két, szerbül beszélő nagykorú ember, tartós sérüléseket okozva neki. Az asszony segítségére siető fiatal magyar házaspárt is bántalmazták. Kedden, az MTI-hez eljuttatott közleményében a KDNP és az LMP is elítélte a temerini incidenst. A KDNP felszólította a szerbiai hatóságokat, alaposan derítsék fel az esetek indítékait, egyúttal sürgette, hogy ha "magyarverésre utaló gyanú támad", a demokratikus szerb politikai erők tiltakozzanak a hasonló esetek ellen.

Dorosz Dávid

és

Szabó Tímea

, az LMP országgyűlési képviselői azt írták, hogy kiállnak a megtámadott temerini magyarok és közösségeik mellett, illetve együttérzésükről biztosítják őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.