Közélet

Vitatott a fővárosi hajléktalanellátás kérdése a Fideszen belül

Vitatott a fővárosi hajléktalanellátás kérdése a Fideszen belül

2011. november 26., szombat
Vitatott a fővárosi hajléktalanellátás kérdése a Fideszen belül

Eltérő állásponton vannak a Fidesz országgyűlési képviselői a fővárosi hajléktalanellátással kapcsolatban.

Kocsis Máté

(aki a fővárosi VIII. kerület polgármestere is) az új önkormányzati törvényhez benyújtott módosító indítványában azt javasolja, hogy a feladatot a kerületi önkormányzatokhoz sorolják, míg

Láng Zsolt

(II. kerületi polgármester) és

Kovács Péter

(XVI. kerületi polgármester) a fővárosi önkormányzathoz sorolná.

Kósa Lajos

, Debrecen polgármestere pedig mindkét indítvány társelőterjesztője, mert szerinte mind a kerületeknek, mind a fővárosi önkormányzatnak van feladata e téren. A módosító indítványok ugyanakkor azonosak annyiban, hogy mindkettő a helyi önkormányzatok feladatai közé sorolná a területükön hajléktalanná váltak ellátásának és rehabilitációjának biztosítását, valamint a hajléktalanná válás megelőzésének feladatát. Eltérés van ugyanakkor az indítványok között Budapestre vonatkozóan. Kocsis Máté, a Fidesz hajléktalanügyi referense azt javasolja, hogy Budapesten ne a fővárosi, hanem a kerületi önkormányzatok feladata legyen a hajléktalan-ellátás. Láng Zsolt és Kovács Péter előterjesztésében ugyanakkor az szerepel: "tekintettel arra, hogy a főváros - különleges helyzetéből adódóan - olyan területi önkormányzat, amely a települési önkormányzat feladat- és hatásköreit is elláthatja", javasolják "a +területén hajléktalanná vált személyek ellátásának és rehabilitációjának, valamint a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása+ feladat- és hatáskört a fővárosi önkormányzat feladatai közé sorolni". Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke mindkét módosító indítvány társelőterjesztője, amit azzal indokolt, hogy Budapest speciális helyzetéből adódóan a fővárosi önkormányzatnak általános hajléktalanellátási kötelezettsége van. Megjegyezte: ez együtt nem jelenik meg a módosító indítványokban, ezért társelőterjesztője mindkettőnek. Az új önkormányzati törvénytervezetben önkormányzati alapfeladatként jelenik meg a hajléktalanellátás. Ez azt jelenti, hogy az ellátásban felelősség terheli azt az önkormányzatot, amelynek területén az illető igazolhatóan hajléktalanná vált. Vagyis így egyetlen önkormányzat sem teheti meg, hogy ellátás híján más településre vagy kerületbe kényszeríti a hajléktalant, hogy ott vegye igénybe az ellátást - magyarázta Kósa Lajos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.