Újra áll a TIK előtt a berlini fal + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A 22 éve leomlott berlini falra, és a rendszerváltásra emlékezik a Gondolat Forradalma nevű diákszervezet a József Attila Tanulmányi és Információs Központ (SZTE TIK) bejárata előtt dobozokból felépített barikádjával.

Több tucat kartondobozt megkerülve tudták csak kora délután megközelíteni a hallgatók az egyetemi könyvtárat. A Gondolat Forradalma nevű egyesület nagy munkában volt: a berlini fal képzeletbeli mását építik a Tanulmányi és Információs Központ előtt, hogy ezzel emlékezzenek a keleti és nyugati blokkot szimbolikusan, Németország fővárosát pedig a szó legszorosabb értelmében szétválasztó berlini falra.

Good bye Lenin!

“Harmadszor rendezzük meg ezt a programot, első alkalommal azonban nem sikerült kitelepülni, mert nem volt rendőri engedélyünk hozzá” – árulta el portálunknak Szűcs Attila, a rendezvény egyik szervezője, a Gondolat Forradalma diákegyesület tagja. “Több hasonló megmozdulásunk is volt már, elsősorban a hallgatókhoz, fiatalokhoz szeretnénk szólni. Sok történelmileg fontos esemény nem él kellőképpen a köztudatban, egyik feladatunknak tekintjük, hogy egy kicsit az iskolapadból kilépve is bővíthessük a diákok ismereteit. A berlini fal lebontása szimbolikus értékű: vele egy új rend, egy új korszak kezdődött el. A mostani egyetemista generáció már beleszületett a szabadságba, így sokan nem is foghatják fel, hogy mekkora érték is ez” – tette hozzá Szűcs Attila.

Good bye Hoffmann Rózsa!

Ezen korszak mondanivalója a szervezők szerint napjainkban is egyre aktuálisabbá válik, főként a hallgatókat is érintő felsőoktatási törvénytervezetre utalva. “A fal jelenleg a felsőoktatási törvénytervezet szinonimája is lehet, a hallgatók röghöz kötése ugyanis meggátolja szabad mozgásukat. Olyan, mintha egy új berlini falat vontak volna körénk” – tette hozzá a Gondolat Forradalma aktivistája. A könyvtárból köréjük sereglett emberek között az SZTE EHÖK számos tagját, valamint a felsőoktatási törvény ellen tiltakozó éhségsztrájk szervezőjét, Juhász Tamás Imrét is felismertük.
A rendezők két, a korszakhoz köthető filmmel (az Eper és vér, valamint a Good bye Lenin! című) is készültek, amit kettő órától a dobozokra vetítve fognak leadni, a “fal” másik oldalára pedig bárki szabadon megfogalmazhatja a jövő ifjúságának címzett mondandóját, gondolatait. A filmvetítés alatt zsíros kenyérrel, teával és forralt borral is megkínálják az érdeklődőket. Fél öttől a HÖOK-mentőprogram egy előadását hallgathatjuk meg, majd még egy filmet vetítenek a dobozhalomra. A falat végül este nyolc órakor bontják le, majd fáklyával a kezükben vonulnak át az egyesület újszegedi főhadiszállására, ahol a Pangea Acoustic nevű zenekar ad koncertet.

Előző sztori

Két percre megállt az élet a rektori előtt + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

131 szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi intézményt vesz át az állam

Legutóbbi hasonló cikkek