Kultúra

Szelep az ország fenekén - interjú Hobóval

Szelep az ország fenekén - interjú Hobóval

2011. november 27., vasárnap
Szelep az ország fenekén - interjú Hobóval

Harminchárom év aktív munkásságát zárja le a Hobo Blues Band utolsó koncertjén készült válogatás-lemezével. A zenekar alapító tagja és névadója, Földes László “Hobo” azonban ezután sem marad tétlen: szólólemezt ad ki, könyvet és színdarabot is ír.

A Hobo Blues Band idén adta búcsúkoncertjét. Harminchárom év termését foglalja össze az elköszönő fellépések anyagából született, A zene marad – Hobo Blues Band búcsúkoncert cd és dvd. Előbbi összesen harmincöt dalt tartalmaz, utóbbi a koncerteken készült fényképekből összeválogatott album. A lemezzel az ország több nagyvárosát is meglátogatja a zenekar, szerda este a turné szegedi állomásán, a Reökben találkoztunk

Hobóval

, aki a zenekar múltjáról, és jövőbeli terveiről beszélt portálunknak.

- A Hobo Blues Band február 12-én teltházas búcsúkoncertet adott Budapesten. Nem érezték akkor, hogy talán van még a zenekarba, hogy esetleg lehetne folytatás?

- Azt éreztük, hogy gyönyörűen van vége. Már előtte is eldöntöttem, hogy nem csinálom tovább, és örülök neki, hogy méltó módon tudtuk befejezni, ezzel a pesti koncerttel. Nincs hiányérzetem.

- A koncert alatt az egyik verse is előkerült, melyben azt mondta: ez már nem a hősök kora, sem a bolondoké. Mit értett pontosan ez alatt?

- Ezt a verset már korábban megírtam, de valóban elhangzott itt is. Ma már a "hősöket" a televízió, a virtuális média gyártja, nagyrészt nem erényeik, csak valamilyen aktuális őrület miatt. Ennek a kornak csak az lehet a hőse, aki belekerül ebbe a világba. Aki pedig mégis azt az utat választja, hogy szembemegy ezekkel a dolgokkal, az egy bolond.

- A Szelep szerep című dalban azt állítja: "szelep vagyok az ország fenekén." Mennyire látta el ezt a feladatát a zenekar?

- Ez még 1985-ben, a szocializmus ideje alatt született mondat. Én rájöttem arra, hogy miért engednek minket többé-kevésbé működni. Persze inkább kevésbé: állandóan valami gond volt a Hobo Blues Band dalaival, koncertjeivel, mondanivalójával, magatartásával, stb. Mindössze egy dolog miatt engedték, mégpedig hogy elmondhassák: nahát látják, itt ilyet is lehet. Persze az emberek eljöhettek, kicsit kitombolhatták magukból a gondolataikat, gondjaikat. Ezek a feszültségek itt oldódhatnak fel, így nem kerültek olyan helyre, ahol veszélyeztethették volna a társadalom - szerintük - idillikus berendezkedését, békéjét.

- Szükség lehet most is egy ilyen "szelepre"?

- Mesterségesen gerjesztett dolgok ezek. Rájött a mindenkori hatalom, hogy ha lekötik az átlagember figyelmét ezzel a minősíthetetlen valóságshow-áradattal, előre legyártott és kiherélt kultúrával, akkor ellenőrizni, és befolyásolni is tudják őket. Ma már tulajdonképpen az egész média, a televízióval és a zeneiparral együtt arra szolgál, hogy az embert minél messzebb vigye az önálló gondolkodástól.

- A zeneipar is egyfajta szemléletmódváltáson, átalakuláson esik éppen keresztül. Egyre többen adják fel a harcot az illegális letöltések ellen, ingyen elérhetővé teszik albumaikat, és a koncertekből tartják fenn magukat. Működhet még a régi rendszer?

- Ez kétoldalú dolog. Egyrészt az élőzenét nem lehet tönkretenni, és tulajdonképpen ennek az élőzenének volt a következménye a lemezkiadás. A lemezek bevételeinek csak apró töredékét kapták meg a muzsikusok - Magyarországi viszonylatokról beszélek csak, néhány kivételezettet leszámítva itt tényleg szinte csak alamizsna jutott. A Hobo Blues Band mindig az élőzenével tartotta fenn magát, nem tulajdonítottunk olyan nagy jelentőséget a lemezeknek, még ha azok sikeresek is voltak, mint a Vadászat, vagy a Tábortűz mellett.

- Él még napjainkban a rock és a blues?

- Ezek költői kérdések, hiszen maga a rock és a blues fogalma is elég megfoghatatlan, nehéz körülírni. Én úgy gondolom, hogy mindig is lesz, ha nem is ezek képviselik a legnépszerűbb irányvonalat. Ha a felszínen nem is, de mindig lesz, hiszen lesznek olyan emberek, akik ezt keresik, ebből töltekeznek fel. Ezek keresni fogják a régi ritmusokat, és rá is találnak majd.

- Mi lesz Hobóval a Blues Bandet követően?

- Elkészült egy szólólemezem, amit márciusban szeretnék kihozni. Ahogy a Circus Hungaricust, úgy ezt is

Madarász Gáborral

készítettem, már startra kész, csak a Zene maradot kerüli ki. Emellett írok egy Requiem a bluesért című könyvet is, melyben a műfaj iránti hálámat szeretném kifejezni. Egy monodrámán is dolgozom, ami Utcazenész címmel a magyar rockzene ötven évét öleli fel, és

Szarka Tamás

rockoperájában is szerepet kapok nemsokára. Hobo klub néven Budapesten a Gödörben is tartok havonta egyszer egy rendezvényt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.