Közélet

Önkéntes véradás volt a kormányhivatalban + FOTÓK

Önkéntes véradás volt a kormányhivatalban + FOTÓK

2011. november 15., kedd
Önkéntes véradás volt a kormányhivatalban + FOTÓK

Az idei esztendő az Önkéntesség Európai Éve, ezért hétfőtől péntekig ismét országos véradást szervez a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Csongrád megyében a kormánytisztviselők négy helyszínen: Szegeden, Szentesen, Makón és Hódmezővásárhelyen adnak vért.

A véradás népszerűsítésére az idén másodszorra szervez akciót a minisztérium Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért felelős helyettes államtitkársága az Országos Vérellátó Szolgálattal. Első alkalommal 2300 kormánytisztviselő vett részt, és 1000 liter vér gyűlt össze. Ezúttal a megyei felhívásra összesen 138 munkatárs jelentkezett. A szegedi Megyeházán megszervezett véradáson többek között megjelent

Juhász Tünde

, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kabinetvezetője is, aki elmondta, rendszeres véradó, legalább 15-ször vett részt hasonló akciókban. Az önkéntesség évében a minisztérium háromhavonta szervez önkéntes véradást kifejezetten kormánytisztviselők részére. Hogy miért érdemes vért adni? Elég csak követni a napi híreket, sorozatos közlekedési balesetekkel és egyéb tragédiákkal vannak tele a híradások. „A kórházakban nagy szükség van vérre, ezért aki teheti, ne gondolkodjon, segítsen embertársainak, és adjon vért" – hangsúlyozta Juhász Tünde.

Az első akcióban mintegy 150-en vettek részt a Csongrád Megyei Kormányhivatalból, nemcsak a törzskar, hanem a szakigazgatási szervek dolgozói is csatlakoztak. Juhász Tünde most is felkészült, de úgy járt, ahogy még soha: a hemoglobinszintje egy kicsivel a kívánt érték alatt volt, ami enyhe vérszegénységre utal, ezért nem vettek tőle vért. Három hónapig minél több piros ételt, italt kell fogyasztania, hogy feljavítsa szervezetében a vas és a folsav szintjét, azután ismét jelentkezhet. Csongrád megyében évek óta elég biztonságos a vérellátás, de mint mindenhol az országban, itt is vannak nehezebb időszakok. A mostani őszi időszak is ezek közé tartozik. Ilyenkor kampányvéradásokkal próbálják az átlagos véradásszámot kicsit megemelni. Lázár Mária, a Szegedi Regionális Ellátó Központ tervezési és igazgatási osztályának főorvosa abban bízik, hogy az első, rendkívül sikeres akció után – amikor csak Szegeden 70-en adtak vért –, ez a mostani felhívás is hasonló vagy még jobb eredménnyel zárul. Az első eredmények biztatóak: a keddi szegedi véradáson közel 120-an vettek részt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.