Közélet

Mesterházy mellé állt Botka a régi MSZP-sek leváltásában

Mesterházy mellé állt Botka a régi MSZP-sek leváltásában

2011. november 12., szombat
Mesterházy mellé állt Botka a régi MSZP-sek leváltásában

Az MSZP alapszabály-módosító kongresszust tartott szombaton, ahol Mesterházy Attila pártelnök beszédében megadta a jelet a párt régi arcainak leváltására, és Botka László, Szeged polgármestere be is jelentkezett társként a küzdelembe.

Az

Index beszámolója szerint

Mesterházy Attila

, a szocialisták elnöke kongresszusi beszédében megadta a jelet a párt régi arcainak leváltására,

Botka László

szegedi polgármester pedig azonnal be is jelentkezett a tisztújítási küzdelembe. „Mindenkire szükségünk van, de nem mindenkire ott, ahol eddig” – indította el a tisztújítási harcot Mesterházy Attila az MSZP november 12-i alapszabály-módosító kongresszusán tartott nyilvános beszédében. A felhívásra pedig egy jelentkező azonnal akadt is, Botka László. „Nem eléd, nem mögéd, de melléd állok” – mondta nagy tapssal fogadott felszólalásában, reagálva Mesterházy egyértelműen az öregek csoportjának címzett mondatára – írja cikkében az Index.

A Gyurcsány miatt kialakult törésvonal elfedte a többit

A címzettek –

Kiss Péter, Lendvai Ildikó, Szekeres Imre, Puch László

– közül a vezető internetes hírportál értesülései szerint érdemben senki sem reagált a piszkálódásra. Az új alapszabályt a küldöttek 98,3 százaléka szavazta meg. Egyhangú támogatást kapott a párt új politikai programja, az Összefogás az új köztársaságért című kiáltvány is. Botka László már az ülés zárt részében elhangzó beszédét az Index több forrása is úgy értékelte, hogy ezzel elindult a tisztújítási harc – Mesterházy jövő márciusra tervezi a tisztújító kongresszust. Az Index szerint Mesterházy mondatai és Botka gyors reakciója taktikailag jól eltervezett lépések voltak. Az elmúlt másfél évben a

Gyurcsány

miatt kialakult törésvonal elfedte a többit, de a háttérben átrendeződtek az erővonalak. Így most, amikor még senki sem tudja, ki mennyire erős, Mesterházy és Botka gyors fellépésével erőt és magabiztosságot sugározhat. Az mindenesetre biztató lehet számukra, hogy a kongresszus, aminek a küldöttei javarészt a régi gárda emberei, ezeket a kijelentéseket fogadta a legnagyobb lelkesedéssel. „Az elmúlt másfél évben mi csak arra figyeltünk, hogy a tagságnak mennyire elege van Gyurcsányból, ők meg csak azt hallották, hogy mennyire elegük van az elnökségből. Pedig a kettő egyszerre volt igaz” – fogalmazott egy szocialistákhoz közeli forrás. Gyurcsányék távozása Mesterházy szerint esélyt ad a párt megújítására, aminek az első lépését jelenti az új alapszabály elfogadásával a szervezeti megújítás, aki szerint a rendszerváltás is kudarc volt, sokan érzik magukat vesztesnek, az állam pedig nem szolgálja jól polgárait, ezért a szocialistáknak valami új építésébe kell kezdeniük.

Mesterházy köszöntötte az Egymillióan a Sajtószabadságért csoportot és a 4K-t

Mesterházy szólt a civil mozgalmakról is, amelyek szerinte azért jöhettek létre, mert az emberek okkal csalódtak a politikai pártokban, akik vagy hazudtak programjaikban, vagy nem volt programjuk. De fontosnak tartja ezeknek a mozgalmaknak a becsatornázását a politikába. Köszönetet mondott a Szolidaritásnak, az Egymillióan a Sajtószabadságért csoportnak és a 4K-nak, amiért „áttörték az apátia falát”. Mesterházy beszéde végén arról beszélt, az MSZP-nek új nemzetpolitikára van szüksége, ennek első lépéseként kimondta, hogy a határon túliakat a kulturális nemzet részének és a politikai nemzet jelképes tagjainak tekinti. (Forrás:

index.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.