Mesterházy: a romák ügye nem kizárólag jogvédelmi kérdés

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem lehet kizárólag jogvédelmi oldalról megközelíteni a roma emberek problémáit, az oktatási, egészségügyi, munkaügyi, szociális, rendészeti és együttélési nehézségeket együtt kell kezelni – mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke csütörtökön Budapesten A baloldal és a szélsőjobboldal küzdelme című konferencián.

Mesterházy Attila a Friedrich Ebert Alapítvány rendezvényén megjegyezte: ha egy közösségben együttélési probléma van, ott az államnak kötelessége fellépni. Van azonban olyan politikai erő, amely “aljas módon használja ki ezeket a helyzeteket”, és mivel ezzel szavazatokat lehet szerezni, nem mondanak le a rasszizmusról.
Az MSZP vezetője annak a meggyőződésének adott hangot, hogy sok ember a saját helyzetének kilátástalansága miatt szavazott a Jobbikra, emiatt lehetséges az, hogy a szélsőjobb ott sikeres, ahol nagy a kiábrándultság. Szólt arról is, hogy az MSZP jelenleg dolgozza ki a Kelet-Magyarország programját, mert eddig a politikai elit “sok mindent tabuként kezelt a cigánysággal kapcsolatban”.

Közölte, a baloldali szavazók “rejtőzködő szavazókká váltak” az elmúlt másfél évben, miközben a fideszes szavazók határozottan vállalják hovatartozásukat. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy a főváros II. kerületében a közvéleménykutatási eredmények sokkal alacsonyabb támogatottságot mértek az MSZP-nek, mint amilyen eredményt végül elért az ottani időközi parlamenti választásokon.
A pártelnök hangsúlyozta: az MSZP nem a Jobbiktól akar szavazatokat elvenni, mert “amit a Jobbik csinál”, az számukra semmilyen formában nem elfogadható.

Schiffer András, az LMP parlamenti frakcióvezetője arról beszélt, hogy “a Jobbik egy tünet”, antirasszista kampánnyal azonban nem lehet újabb szavazatokat szerezni. Ehelyett azoknak az embereknek a “keserveit” kell megérteni, akik jelenleg a Jobbikban látják a jövőt – mutatott rá.
Mint mondta, “az emberek nem kíváncsiak az ígéretekre”, amikor hiányzik az élet kiszámíthatósága. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy másfélmillió, 1990-1993 között megszűnt munkahelyet újra meg kell teremteni. Úgy fogalmazott, “mi a helyi gazdaságban és az erős helyi közösségekben hiszünk”, ezért szükség van a vidékfejlesztésre és a helyi közösségi gazdaságfejlesztésre.
Meglátása szerint “kellően széles ellenzéki kínálat kell” a jelenlegi kormány leváltásához, és azokat is meg kell tudni szólítani, akik egyáltalán nem akarnak az MSZP-re szavazni.

Előző sztori

10 milliárdot spórol a HM az átszervezésekkel

Következő sztori

Labdarúgás: a hétvégi megyei kínálat + TABELLÁK