Közélet

Mesterházy: a romák ügye nem kizárólag jogvédelmi kérdés

Mesterházy: a romák ügye nem kizárólag jogvédelmi kérdés

2011. november 24., csütörtök
Mesterházy: a romák ügye nem kizárólag jogvédelmi kérdés

Nem lehet kizárólag jogvédelmi oldalról megközelíteni a roma emberek problémáit, az oktatási, egészségügyi, munkaügyi, szociális, rendészeti és együttélési nehézségeket együtt kell kezelni - mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke csütörtökön Budapesten A baloldal és a szélsőjobboldal küzdelme című konferencián.

Mesterházy Attila

a Friedrich Ebert Alapítvány rendezvényén megjegyezte: ha egy közösségben együttélési probléma van, ott az államnak kötelessége fellépni. Van azonban olyan politikai erő, amely "aljas módon használja ki ezeket a helyzeteket", és mivel ezzel szavazatokat lehet szerezni, nem mondanak le a rasszizmusról. Az MSZP vezetője annak a meggyőződésének adott hangot, hogy sok ember a saját helyzetének kilátástalansága miatt szavazott a Jobbikra, emiatt lehetséges az, hogy a szélsőjobb ott sikeres, ahol nagy a kiábrándultság. Szólt arról is, hogy az MSZP jelenleg dolgozza ki a Kelet-Magyarország programját, mert eddig a politikai elit "sok mindent tabuként kezelt a cigánysággal kapcsolatban". Közölte, a baloldali szavazók "rejtőzködő szavazókká váltak" az elmúlt másfél évben, miközben a fideszes szavazók határozottan vállalják hovatartozásukat. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy a főváros II. kerületében a közvéleménykutatási eredmények sokkal alacsonyabb támogatottságot mértek az MSZP-nek, mint amilyen eredményt végül elért az ottani időközi parlamenti választásokon. A pártelnök hangsúlyozta: az MSZP nem a Jobbiktól akar szavazatokat elvenni, mert "amit a Jobbik csinál", az számukra semmilyen formában nem elfogadható.

Schiffer András

, az LMP parlamenti frakcióvezetője arról beszélt, hogy "a Jobbik egy tünet", antirasszista kampánnyal azonban nem lehet újabb szavazatokat szerezni. Ehelyett azoknak az embereknek a "keserveit" kell megérteni, akik jelenleg a Jobbikban látják a jövőt - mutatott rá. Mint mondta, "az emberek nem kíváncsiak az ígéretekre", amikor hiányzik az élet kiszámíthatósága. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy másfélmillió, 1990-1993 között megszűnt munkahelyet újra meg kell teremteni. Úgy fogalmazott, "mi a helyi gazdaságban és az erős helyi közösségekben hiszünk", ezért szükség van a vidékfejlesztésre és a helyi közösségi gazdaságfejlesztésre. Meglátása szerint "kellően széles ellenzéki kínálat kell" a jelenlegi kormány leváltásához, és azokat is meg kell tudni szólítani, akik egyáltalán nem akarnak az MSZP-re szavazni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.