Még idén Kúria-elnököt választ a Ház

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Még idén megválasztja a Legfelsőbb Bíróság helyébe lépő Kúria elnökét a parlament – az erről szóló, a fideszes Gulyás Gergely kezdeményezte alkotmánymódosítást hétfőn fogadta el az Országgyűlés.

A parlament honlapján szereplő összesítés szerint a képviselők – az LMP kezdeményezésére név szerinti szavazással – 259 igen szavazattal, 111 nem ellenében fogadták el a még hatályos alkotmány módosítását.
Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatón közölte, a parlament várhatóan három héten belül választja meg a Kúria, valamint az újonnan létrejövő Országos Bírósági Hivatal elnökét, akiknek személyére Schmitt Pál köztársasági elnök tesz javaslatot.

Az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló törvényjavaslat rögzíti, hogy Baka Andrásnak, a Legfelsőbb Bíróság elnökének, aki egyben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke is, a megbízatása az alaptörvény hatálybalépésével, vagyis 2012. január 1-jével megszűnik.
Navracsics Tibor a bíróságok szervezetéről szóló sarkalatos törvény záróvitájában azt hangsúlyozta: Baka András nem lehet a Kúria elnöke, mivel nem felel meg annak az új törvényi szabályozásban rögzített kritériumnak, amely ehhez öt év magyarországi bírói gyakorlatot ír elő.
A Kúria elnökét a minimum ötéves szolgálati viszonnyal rendelkező bírák közül kétharmados többséggel választja meg majd az Országgyűlés kilenc évre, az államfő jelölésére.

Előző sztori

Kosárlabda: őrzi veretlenségét az ABCOM-Szeged

Következő sztori

Az LMP szerint a dugódíj nem pénzbehajtásra szolgál