Külön törvény lesz az Országgyűlésről

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Külön törvény szabályozza majd az Országgyűlés munkáját, mivel működése túlmutat magán a parlamenten – nyilatkozta Rubovszky György, az Országgyűlés mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke a Magyar Hírlapnak.

A lap szombati számában közölt interjúban ismertette: rengeteg olyan ügy érinti a házszabályt, amely ugyan az országgyűlés működésére van hatással, de nemcsak a törvényhozás munkájára terjed ki. Ebből adódódan az utóbbi területre a házszabály, tehát egy országgyűlési határozat nem is vonatkozhat. Ilyen például a mentelmi bizottság által előterjeszteni kívánt indítvány is, amely alapján a parlamenti bizottságok megkeresésére mindenki köteles haladéktalanul nyilatkozni, a tőle megkért iratokat megküldeni. Amennyiben ezt a házszabályban rendeznék, nem lenne senkire kötelező érvényű, csak az Országgyűlésre. Ezért szeretnék ezt a kérdést törvényileg kezelni, lesz tehát külön az Országgyűlésről is egy törvény – mondta.

Szeretnék az eljárási szabályozást hatékonyabbá tenni, tartalmi módosítást azonban nem terveznek – ismertette. Például csak szabálysértés esetén lehet lemondani ezentúl is a mentelmi jogról, egyébként nem, mert a mentelmi jog nem a képviselőt, hanem az Országgyűlést illeti meg. Van olyan kezdeményezés is, hogy a zárószavazás előtti módosító indítványt ne csak koherenciazavar esetén lehessen benyújtani, hanem valamilyen jobbító szándék alapján is.
Valamit tenni kell az elmúlt másfél évben elharapódzó, a törvényhozás méltóságát sértő megnyilvánulásokkal szemben – mondta -, felmerülhet például az a megoldás is, hogy ideiglenesen kitiltják az Országgyűlésből a botrányosan viselkedő képviselőt.

Előző sztori

Szövetségre lépnek az önkormányzatok

Következő sztori

Sportlövő Diákolimpia országos döntő Vásárhelyen