Közélet

Fellobbant az első gyertyaláng Szeged adventi koszorúján + FOTÓK

Fellobbant az első gyertyaláng Szeged adventi koszorúján + FOTÓK

2011. november 27., vasárnap
Fellobbant az első gyertyaláng Szeged adventi koszorúján + FOTÓK

Idén november 27-én, vasárnap kezdődött el az adventi időszak. Szegeden a Dóm téren Kiss-Rigó László megyés püspök és Botka László polgármester meggyújtotta a város adventi koszorújának első gyertyáját vasárnap 17 órakor.

A gyertyagyújtás előtt

Botka László

úgy fogalmazott: advent a várakozás és a remény időszaka, egyben fontos érték, hogy közösen is tudjunk ünnepelni. Kiemelte: ebben a sokszínű városban a szegediek mégis egyek lehetnek a szeretetben. "Magyarok vagyunk, akik magyarságukhoz nem keresnek ellenségképet. Magyarok vagyunk, akik nem látnak ellenséget a másikban. Legyen advent a béke üzenete" - fogalmazott a polgármester.

Kiss-Rigó László

szerint a várakozás nem csak fizikai, de lelki értelemben is várakozás, remény is, hogy bármilyen helyzetet jobbá, boldogabbá tudunk tenni. Nem magától válik mindez azzá, hanem belőlünk fakad. A beszéd után Botka László és a püspök közösen meggyújtották a koszorú első gyertyáját. Az adventi készület hagyománya a 4. században alakult ki, amikor a vízkeresztkor tartott keresztelések előtt három hetes előkészületi időt tartottak. Az 5. században ez a várakozás átalakult: már a karácsonyra, Krisztus megszületésére készültek lelkileg a keresztények az ünnepet megelőző hat héten keresztül, ebből lett végül a négy vasárnapot átívelő adventi időszak. Adventi hagyományokról készült cikkünket

itt olvashatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.