//

Izrael magyarországi nagykövete a kölcsönös megértésről

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Első alkalommal üdvözölhették Szegeden a VII. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál záróeseményén, az izraeli vacsoraesten Ilan Mort, Izrael magyarországi nagykövetét, aki elismerően szólt a Tisza-parti városról, és Magyarország és Izrael baráti kapcsolatáról beszélt.– Mi töltötte ki itt tartózkodását?

– Első alkalommal vagyok Szegeden, hat hete érkeztem Magyarországra. Nemcsak élvezetet, hanem munkát is jelent az itt tartózkodásom, meglátogattam az izraelita közösséget, láttam a múzeumot, találkoztam a püspökkel, megnéztem a katolikus templomot is.

– Milyen benyomást tett önre Szeged?

– Szeged egy nagyon szép város, és ezt nemcsak hivatalban mondom, hanem valóban így van. Hallottam, hogy egy nagy árvíz után építették újjá, látszik is, hogy az építők sok energiát fektettek bele, hogy szép település születhessen. Mindemellett folyó mellett is fekszik, ami szintén egy bizonyos atmoszférát ad neki.

– Híve a helyi jellegzetességek kipróbálásának?

– Igen, így például természetesen halászlevet is kóstoltam – nagyon ízlett! Ha Magyarországon járok, a helyi specialitásokat is szeretem kipróbálni.

– Mit gondol, mi a jelentősége egy olyan rendezvénynek, mint az őszi zsidó kulturális fesztivál az izraelita közösség életében?

– Ez egy rendkívül fontos esemény. A zsidók és nem zsidók közötti együttélés Európában mindig fontos volt, és az is marad. Ha az emberek beszélnek egymással, azaz párbeszéd alakul ki, leépíthetik az előítéleteket, lesöpörhetik az asztalról a rossz gondolatokat, mint az antiszemitizmus, a jobboldali radikalizmus, és szóba kerülhetnek azok a dolgok is, amik Izraelt mint államot érintik.

– Minden a párbeszédnél kezdődik.

– Hiszek a dialógusban. Jók az ilyen rendezvények, ahol sokan vannak együtt, és beszélni tudnak egymással, élvezhetik a zenét és kultúrát – mindezek alapvető feltételei az együttélésnek és a kölcsönös megértésnek.

– Hogyan jellemezné Magyarország és Izrael kapcsolatát?

– Alapvetően nagyon jó, baráti kapcsolatokat ápolunk. Közös pont a múlt, például a holokausztra gondolva. Mindkét ország demokrácia, a demokratikus értékek pedig közös nevezőt jelentenek. Sok izraelita talált boldogulást Magyarországon, a kultúrában is sok közös vonás fedezhető fel, összességében tehát a két ország nagyon jól tud együttműködni, dolgozni és élni Európában.

Default thumbnail
Előző sztori

Arcok a Szegedi Jazz Napokról VI.: Chad Taylor

Default thumbnail
Következő sztori

Lázár megtartaná az evát

Legutóbbi hasonló cikkek