Közélet

Haág Zalán szerint bizonyítottak a városi cégvezetők

Haág Zalán szerint bizonyítottak a városi cégvezetők

2011. november 19., szombat
Haág Zalán szerint bizonyítottak a városi cégvezetők

Fél vagy közel egy év alatt nem tudnak csodát tenni az önkormányzati cégek élére a közgyűlési többség által kinevezett igazgatók, ám Haág Zalán Fidesz-KDNP-s képviselő úgy látja, bizonyították rátermettségüket, amit számadatok is alátámasztanak.

Míg

Botka László

MSZP-s polgármester tavasszal azt hangoztatta, hogy az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok élére kinevezett új cégvezetők veszteséges üzleti terveinek elfogadása 500 millió forintos kiesést okoz a város költségvetésében, addig mára a háromnegyed éves beszámolókból kitűnik, ez nem így történt. Mint ismeretes, nyolc önkormányzati cégvezetőt váltott le a közgyűlésben a Fidesz-KDNP-s többség tavaly decemberben, idén pedig hét újabb városi cég élére neveztek ki új személyeket. Haág Zalán szerint bizonyítottak a vezetők, de hangsúlyozta azt is, hogy a cégek megítélést két részre kell bontani. Egyrészt az eredményességet lehet vizsgálni, másrészt azt is figyelembe kell venni, hogy ezen önkormányzati cégek valamilyen közszolgáltatást végeznek, Szeged városának valamilyen feladatát vállalják át, ezért hozta ezeket létre az önkormányzat. Az említett mindkét területet vizsgálni kell ahhoz, hogy pontos képet kapjunk. „Mind a két kritérium szempontjából sikeres vezetőváltásokon vagyunk túl” – értékelt a képviselő.

A Ritek fejlesztésekre fordítja tartalékait

Az informatikai fejlesztésekkel foglalkozó Ritek Zrt. nem csupán Mihálffy Lajos kinevezésekor került a középpontba, hanem a szeptemberi

városi közgyűlésen is.

Botka László a cég 156 millió forintos nyereségét vonta volna el akkor, azt a forrást, ami Haág szerint a társaság versenyképességét biztosítja, illetve a további fejlesztéseket teszi lehetővé. „A Ritek esetében szó sincs pluszpénzről. Van 156 millió forint a cég számláján, s Botka László azt kérte, hogy nullázzák le a számlát, majd széttárná a kezét, és bejelentené, hogy a gyakorlatilag csődközeli helyzetbe juthat a Ritek Zrt.” – magyarázta. A Fidesz-KDNP-s képviselő úgy látja, egy önkormányzati céget működtetni kell, ez a feladat. Hozzátette, jelenleg is fut pályázata a részvénytársaságnak, és köztudott, hogy ezek zöme utófinanszírozású, illetve az önrészt is elő kell teremteni. „Ezenfelül szoftverfejlesztésekbe is fog a cég, amit szintén saját forrásból finanszíroz. Ezek kialakításánál is költségek merülnek fel természetesen, viszont később annál több bevétel keletkezhet. A Ritek gépjárműparkja is elöregedett, kisteherautót kell beszerezniük, amit szintén a számláján lévő pénzből tud megvalósítani” – érvelt Haág. Leszögezte, nem arról van szó, hogy rosszul működött volna a cég, hanem arról, hogy a felhalmozott tartalékait vonta volna el a polgármester. Ezt a Fidesz-KDNP frakció nem támogatta. A számokra áttérve az önkormányzati képviselő két adatot említett. A korábban meghatározott 2011. évi háromnegyed éves terv 5,9 millió forint volt, ezzel szemben most 12,5 millió a tényszám, ami mindenképpen javulást mutat. A korábbi cégvezető, Kojedzinszky Richard munkáját jónak ítélte Haág Zalán, hangsúlyozva, hogy a váltás az ő esetében semmiképp nem az ő munkájának leminősítéséről szólt. Megemlítette azt a bírálatot is, hogy 6,6 százalékos béremelést hajtott végre a kinevezett

Mihálffy Lajos

, ami példátlan, pláne egy városi végnél. Haág emlékeztetett: két éven keresztül nem volt korábban béremelés, így jóformán elinflálódott a dolgozók keresete. Az informatikai szegmensben ráadásul magas fizetéseket kapnak a jó szakemberek. Ezzel egy önkormányzati cég természetesen nem tud versenyezni, más módon próbálnak a kollégák komfortérzetét javítani. „Ezzel együtt is látható, hogy nem herdálták el a nyereséget, abszolút tartani tudják a számokat” – jelentette ki.

IH: a korábbi anyagi helyzet helyreállítása a cél

Az IH Rendezvényközpont esetében azonban másról van szó, azt a céget alulfinanszírozta az önkormányzat, ezt pótolta volna vissza a Fidesz-KDNP frakció. „Az IH ügyét tovább bonyolította, hogy a Szegedi Ifjúsági Napokat a szocialisták számára vesztes önkormányzati választás után néhány nappal 2010 novemberében kiszervezte az akkori ügyvezető egy magáncégbe, amivel gyakorlatilag kockára tette a SZIN megvalósulásának sikerét. Bizonyos jogokat is az a cég élvez, s ez még nehezebbé tette gazdaságilag a SZIN-t szervező IH Nonprofit Kft. működését” – fogalmazott Haág Zalán. Hozzátette, a frakció nem akart több pénzt adni egyetlen cégnek sem, hanem bizonyos esetekben a korábbi anyagi helyzet helyreállítására tettek és tesznek kísérletet.

Bevételt növelt és spórolt is a Szint

Arra a kérdésre, hogy a Szegedi Intézménytakarító Kft. (Szint) élén miért történt váltás, a képviselő azt felelte, megszokott dolog a gazdaságban is, hogy ha megváltozik a tulajdonosi kör, akkor esetlegesen olyan új cégvezetőt neveznek ki, akiben jobban meg tudnak bízni. „A politikában sem egyedülálló ez a dolog, valahányszor többségi frakciók arányai megváltoztak, szinte mindig történtek váltások az önkormányzati cégek vezetői szintjén. Itt is ez történt, semmi rendkívüli dolog nincs ebben” – értékelte a vezetőváltások okát. A Szint Kft. esetében fél év telt el a vezetőcsere óta, ez idő alatt csodát nem lehet tenni. „Az viszont látszik, hogy növelték a bevételeket, a cég nettó árbevétele a tavalyi év első háromnegyed évéhez képest idén 15 százalékkal közel 6 millió forinttal nőtt. Úgy gondolom, hogy ez mindenképpen eredménynek tekinthető. Szigorú humánerőforrás-gazdálkodásnak, illetve a munkarendbeosztásnak köszönhetően 5 millió forintot sikerült megspórolni a korábbi időszakhoz képest.” Fejlesztés is történt, immár csaknem az összes iskolában gépesített takarítással végzik a munkát.

Több műsor, videós hírportál a VTV-nél

A VTV Szeged Haág Zalán szerint jobbá vált azóta, mióta Zelena András vezeti. A számok tükrében elmondható, több mint kétszer annyi műsor készül, vagyis kevesebb mint felébe kerül egy műsorperc elkészítése most, mint a korábbi időszakban történt. Ez egyértelműen eredmény a Fidesz-KDNP-s képviselő szerint. Akárcsak az, hogy az üzleti tervekben több éven keresztül szereplő vállalások után végre elkészült a videós hírportál. Így immár gyakorlatilag a világ minden pontjáról nyomon következő a VTV műsora. „Bizonyos létszám-racionalizás is megtörtént, tehát nem reprezentációra vagy szociális juttatásokra, hanem műsorkészítésre megy a pénz” – jegyezte meg Haág. Gyakran érte és éri is az a vád a televíziót, hogy nem pártatlan, s nem elég kiegyensúlyozott. Ezzel kapcsolatban a képviselő az előző vezetés alatti gyakorlattal hasonlította össze a mostani működést. „Látható a változás, hiszen bármilyen párti képviselő bejuthat a stúdióba, és elmondhatja a véleményét. Hogyha pedig azt nézzük, hogy Szeged mind a három megválasztott országgyűlési képviselője Fidesz-KDNP-s, a közgyűlésben is a legnagyobb frakciót a Fidesz-KDNP adja, ezzel szemben a hírműsorokban a legtöbbet szereplő politikus az MSZP-s Botka László, akkor azt gondolom, hogy a pártatlanság kritériumainak megfelel a televíziós, sokkal inkább, mint a korábbi időszakban” – összegzett a Fidesz-KDNP-s politikus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.