Gazdaság

Fizetőssé válhatnak a bölcsődék

Fizetőssé válhatnak a bölcsődék

2011. november 16., szerda
Fizetőssé válhatnak a bölcsődék

Fizetőssé válhatnak a bölcsődék, ha a kormány elfogadja – és utána a parlament is jóváhagyja – az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatot - írja a Népszava a szerdai számában.

Eszerint "a bölcsődei ellátás esetében a fenntartó (...) a bölcsődei ellátás keretében nyújtott gondozásra is megállapíthat személyi térítési díjat, (...) mely az egy főre eső jövedelem 25 százaléka lehet" - olvasható a lapban. A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete elutasítja a tervezetet. A Népszava idéz a közleményükből: "apolitikus lépésnek tartják a bölcsődei térítési díj emelését egy olyan kormánytól, amely a családpolitikát, a családok támogatását, a népesedés ösztönzését, a gyermekvállalás segítését hangoztatja". Az érdekvédők szerint a jelenleginél magasabb térítési díj bevezetésével sokan képtelenek lesznek igénybe venni az ellátást. Jelenleg több mint 33 ezer gyermek jár bölcsődébe, az intézmények kihasználtsága eléri a 130 százalékot, a várólisták egyre hosszabbak. A Népszava felidézi

Soltész Miklós

szociális államtitkár nyáron tett kijelentését arról, hogy nyolc és fél milliárd forintból mintegy 3200-3500 új bölcsődei férőhely létesülhet 2013 végéig az országban, ami nagyon fontos ahhoz, hogy a családok merjenek gyermeket vállalni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.