Közélet

Dobozy Attilát javasolja díszpolgárnak a Fidesz-KDNP

Dobozy Attilát javasolja díszpolgárnak a Fidesz-KDNP

2011. november 11., péntek
Dobozy Attilát javasolja díszpolgárnak a Fidesz-KDNP

A jogi bizottság pénteki ülésén Dobozy Attila bőrgyógyászprofesszort, akadémikust javasolta a Fidesz-KDNP frakció a díszpolgári címre. Tavaly már felmerült az akadémikus neve az elismerés adományozása kapcsán.

„Úgy gondoljuk,

Dobozy Attila

akadémikus nagyon sokat tett Szeged városáért, az egyetemért, ezért javasoljuk őt erre az elismerésre. Olyan megbecsült és tisztelt tagja közösségünknek, aki életútján és személyiségén keresztül mindannyiunk számára követendő példa ” – indokolta a jelölést

Bohács Zsolt

. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője, a jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság alelnöke bízik abban, hogy minden frakció támogatni fogja a javaslatot. A Széchenyi-díjas Dobozy Attila kutatási területe a klinikai dermatológia, a klinikai immunológia és a klinikai farmakológia. 1993 és 1997 között a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem rektorhelyettese, 1997 és 2000 között utolsó rektora. 2000 és 2003 között a Szegedi Tudományegyetem általános rektorhelyettese. Szegeden szerzett orvosdiplomát 1963-ban, majd '68-ig az egyetem Mikrobiológiai Intézete munkatársa volt. Ezt követően az egyetem bőrgyógyászati klinikájára került, előbb adjunktusként, majd docensként. 1986-ban a klinika igazgatója lett egyetemi tanári beosztásban. Az intézetet 2004-ig irányította. Ezzel párhuzamosan 1993–1997-ben az azóta Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemnek hívott intézmény klinikai rektorhelyettese, majd 1997-től – egészen a szegedi egyetemek 2000-es integrációjáig – rektora volt. Az egyetemi integráció első szakaszában, 2000-től 2003-ig az orvos- és gyógyszerészettudományi centrum elnöke, általános rektorhelyettes. Közben az egyetem Klinikai Orvostudományi Doktori Iskola vezetője. 2009-ben professor emeritusi címet kapott. Dobozy Attila 1994-ben a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésének doktori képviselője lett, majd 1998-ban az akadémia levelező, 2004-ben pedig rendes tagjává választották. 2004 és 2008 között az MTA Doktori Tanácsának elnöke volt. Akadémiai tisztségei mellett 1992–1994-ben a Magyar Dermatológiai Társaság, 1997-től a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság elnöke. Ezenfelül 1991–1994-ben a Európai Immundermatológiai Társaság elnöke volt. Az Orvostovábbképző Szemle, a Zeitschrift für Hautkrankheiten és az Archives of AIDS Research szerkesztőbizottságának tagja, valamint a Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle című tudományos szakfolyóirat szerkesztőbizottságának elnöke. Szegeden a díszpolgári címre december 31-éig várják a javaslatokat, és majd a közgyűlés dönt arról, hogy ki kapja meg az elismerést 2012-ben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.