Közélet

Decembertől ismét él a kilakoltatási moratórium

Decembertől ismét él a kilakoltatási moratórium

2011. november 24., csütörtök
Decembertől ismét él a kilakoltatási moratórium

December 1-jétől jövő márciusig ismét hatályos a kilakoltatási moratórium - közölte a kormányszóvivő. Giró-Szász András csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján szólt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellvizsgálatáról is, amellyel kapcsolatban azt mondta: értetlenül áll a kabinet a bankszövetségnek az ügyben kiadott közleménye előtt.

A kilakoltatás ügyében

Giró-Szász András

emlékeztetett, a kabinet eddig négyszer hosszabbította meg a moratóriumot, a negyedik meghosszabbítás lejártától, október elejétől mostanáig pedig bevezetett egy kényszerértékesítési kvótát. Megjegyezte, hogy a jövő héten kezdődő kilakoltatási tilalom ideje alatt - jövő januártól - megkezdi működését a nemzeti eszközkezelő, amely a nehéz helyzetbe jutott devizahitelesek helyzetén próbál meg segíteni. A kormányszóvivő a tájékoztatón kitért arra is, hogy a GVH vizsgálatot indított hét magyarországi pénzintézetnél a lakossági jelzáloghitelek kamatának egy időben végrehajtott emelése miatt, aminek valószínű magyarázata a hatóság szerint a bankok közti megállapodás. A GVH eljárása az OTP Bankot, az Erste Bank Hungaryt, az MKB Bankot, a Raiffeisen Bankot, a CIB Bankot, az Unicredit Bank Hungaryt és a Fundamenta-Lakáskasszát érinti. Ezzel kapcsolatban Giró-Szász András közölte: a kormány értetlenül áll a bankszövetségnek a versenyhivatal kartellvizsgálatát érintő közleménye előtt. A kommüniké szerint "a kommunikációs felhanggal erősített vizsgálatok alapjaiban kérdőjelezik meg a devizahitelezéssel kapcsolatos megállapodási szándékot és hozzáállást". "A magyar kormány tiszteletben tartja, hogy a GVH független intézmény, így munkájának és vizsgálatainak befolyásolására sem szándéka, sem lehetősége nincsen, ezért is értetlenül áll a bankszövetség álláspontja előtt" - mondta a szóvivő. Giró-Szász András elmondta, a

Matolcsy György

nemzetgazdasági miniszter által kijelölt,

Pleschinger Gyula

pénzügypolitikáért felelős államtitkár vezette, a bankszövetség javaslatairól tárgyaló delegáció éppen csütörtök délután folytat megbeszélést a szövetség képviselőivel. A Pleschinger Gyula vezette küldöttség a következő két hetet kérte a tárgyalások lefolytatására, azt követően pedig a kormány elé terjeszti az álláspontját. A Magyar Bankszövetség múlt hét csütörtökön adta át a kormánynak a devizában nyilvántartott lakossági jelzáloghitelek adósai helyzetének enyhítésére vonatkozó javaslatát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.