Közélet

Balog: a cigány értelmiség ne legyen mártír!

Balog: a cigány értelmiség ne legyen mártír!

2011. november 26., szombat
Balog: a cigány értelmiség ne legyen mártír!

A leendő roma értelmiség legyen tudatában a jogainak, és legyen meg benne az öntudat, hogy saját magán múlik, mi lesz belőle - mondta Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szombaton Esztergomban egy konferencián.

Az államtitkár a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Hans Seidel Alapítvány és a Nefmi társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága háromnapos, a keresztény roma szakkollégiumok tagjainak rendezett konferenciáján szólalt fel. "Ne engedjétek, hogy magatokra csak úgy tekintsetek, mint áldozatokra. Mert az a legnagyobb baja ma a magyar társadalomnak, hogy itt már mindenki áldozat, itt már mindenki kárpótlást szeretne. Itt már mindenki azt szeretné, hogy neki adják oda, mert neki jár. Itt vannak a holokauszt áldozatai, itt vannak a kommunizmus áldozatai, itt vannak a keresztényüldözés áldozatai, itt vannak a romák elleni diszkrimináció áldozatai, itt vannak a saját butaságuk áldozatai. Mindenki áldozat akar lenni, hát ki fog itt dolgozni? Ki fog itt tenni a másikért valamit?" - fogalmazott

Balog Zoltán

. A keresztény roma szakkollégiumok hálózatában Nyíregyházán, Miskolcon, Debrecenben és Budapesten összesen nyolcvan fiatalt képeznek. Hamarosan Szegeden is létesül egy szakkollégium, és reményt keltő tárgyalások folynak egy hatodik helyszínről - ismertette az államtitkár. Balog Zoltán rámutatott: ma a magyar lakosság hetven százaléka úgy gondolja, hogy a cigányok maguk tehetnek a helyzetükről. Eközben Magyarországon 22 százalék a diplomások aránya, míg a cigányok között csak fél százalék. A munkanélküliség átlagosan 12 százalék, a romák között 85 százalék. A magyar lakosság átlagban hat évvel hal meg korábban, mint az uniós állampolgárok, a cigányok viszont 16 évvel élnek kevesebbet - sorolta az adatokat. Az államtitkár kijelentette, nem lehet választásokat nyerni a roma szakkollégiumok ügyével, a kormány azonban a közhangulat ellenére is elkötelezett a cigányság felzárkóztatása és e szakkollégiumok ügye iránt.

Farkas Flórián

, az Országos Roma Önkormányzat elnöke köszöntőjében kiemelte, ha valaki egyszerre cigány és értelmiségi, akkor tehet legtöbbet a népéért. Ehhez azonban azt kell, hogy ne felejts el, honnan indult, mert akkor nem fogja tudni, hová tart - hívta fel a figyelmet. A politikus hozzátette, hogy számára a szakkollégiumok működésének legjobb garanciái az egyházak, amelyek megtartják a fiatalságot a helyes úton, irányt mutatnak nekik, és mindezt szeretettel teszik. A szakkollégistákat a fenntartó egyházak nevében köszöntötte Bölcskey Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke, Orosz Atanáz, a Miskolci Apostoli Exarchátus püspök-exarchája és Kiss Ulrich SJ, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium prorektora is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.