Gazdaság

Az LMP szerint a dugódíj nem pénzbehajtásra szolgál

Az LMP szerint a dugódíj nem pénzbehajtásra szolgál

2011. november 29., kedd
Az LMP szerint a dugódíj nem pénzbehajtásra szolgál

A fővárosi LMP szerint Tarlós István főpolgármester "félreérti a dugódíj lényegét", és ezzel azt éri el, hogy a városlakók újabb sarcként élik majd meg ezt a közlekedésszervezési eszközt.

Somfai Ágnes,

az LMP fővárosi frakciójának tagja hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében jelezte: a dugódíj mielőbbi bevezetésével egyetért, a városvezetés indoklását azonban érthetetlennek és romboló hatásúnak tartja. Úgy vélekedett: a behajtási díj nem a város költségvetési lyukainak betömítésére, a BKV finanszírozására szolgál, hanem arra, hogy "tisztább legyen a levegő, és csökkenjen a zsúfoltság". Kitért arra is, hogy a BKV legnagyobb problémájának azt tartja, hogy "az állam a kötelező kedvezményeket nem fizeti ki számára, ezzel évente körülbelül 18 milliárd forintot bukik a cég". Megjegyezte azt is: ha ez így marad, akkor a dugódíj is "szépen átvándorol majd az állam feneketlen zsebébe". A budapesti LMP-s politikus arról is beszámolt: a dugódíjat alkalmazó városokban a közösségi közlekedés fejlesztése előzte meg a behajtási díj bevezetését; álláspontja szerint Budapesten is ez lenne a helyes irány. A közlemény szerint a szükséges kiadás hamar megtérülne, ugyanis a dugódíj várható, évi 30-40 milliárd forintos bevételéből "könnyedén biztosítható az induláshoz szükséges 30-35 milliárdos beruházás". "Megfelelő tájékoztatással és a szükséges fejlesztéseket időben befejezve a behajtási díj egyértelmű sikertörténet lehetne Budapesten is" - fogalmazott Somfai Ágnes, hozzátéve, hogy ehhez világos menetrendre és ahhoz igazodó, valódi cselekvésre lenne szükség, "nem felesleges indulatokat korbácsoló nyilatkozatokra".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.