Egyetem

A nap hasznosításáról az Energia Szabadegyetemen

A nap hasznosításáról az Energia Szabadegyetemen

2011. november 28., hétfő
A nap hasznosításáról az Energia Szabadegyetemen

A napenergia-hasznosítás területén végzett nanotechnológiai kutatásokról számol be Hernádi Klára dékán pénteken, az SZTE Energia Szabadegyetem következő előadásán.

Nanotechnológiai kutatások a napenergia-hasznosítás területén címmel tarja az Energia Szabadegyetem következő előadását

Hernádi Klára

, az SZTE Alkalmazott és Környezetkémiai Tanszék tanára, az SZTE TTIK dékánja. Sem a fosszilis, sem ez egyéb alternatív energiaforrások sem versenyezhetnek azzal a hatalmas energiával, amelyet a Nap sugároz a Földre. A kitermelhető olajkészletekben rejlő összes energiának megfelelő mennyiséget a Nap másfél nap alatt sugározza a Földre. Az emberiség évi energiafogyasztása egyetlen órányi napsugárzásnak felel meg. A napenergia hasznosítása, elektromos energiává, illetve hővé történő átalakítása ma még drágán és kis hatékonysággal történik. A kereskedelemben kapható, drága szilícium-egykristályból készített legjobb napelemek átlagosan 18%-os hatásfokkal működnek. A kutatók olcsó, lehetőleg minél nagyobb hatásfokkal rendelkező anyagokat keresnek pótlásukra. Ezek között alkalmas jelöltek lehetnek a festékanyagokkal érzékenyített félvezető-oxidok, az amorf szilícium, a nanokristályos szilícium, a kadmium-tellurid és a réz-indium-tellurid bázisúak. Nanotechnológiai kutatásoktól várható a harmadik generációs, hatékony napelemek kifejlesztése. A előadást december 2-án (péntek), délután fél háromtól hallgathatjuk meg az SZTE Béke épület Kiss Árpád tantermében. A rendezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.