Gazdaság

Üzletek nyitva tartása a hosszú hétvégén

Üzletek nyitva tartása a hosszú hétvégén

2011. október 29., szombat
Üzletek nyitva tartása a hosszú hétvégén

Október 29-én és 30-án (szombaton és vasárnap) a szokásos hétvégi nyitvatartás szerint működnek az üzletek, 31-én az élelmiszerüzletek, piacok általában nyitva, november elsején pedig zárva lesznek - közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint október 31-én bár általában nyitva lesznek az élelmiszerüzletek, piacok, egyes üzletek nyitva tartási ideje azonban rövidebb lehet a szokásosnál. Hétfőn a bevásárlóközpontok nyitva tartása nem változik, míg egyes iparcikk üzletek zárva lesznek. November elsején az üzletek, piacok zárva lesznek, kivéve a benzinkutakat, virág- és, édességboltokat, non-stop kis üzleteket, valamint a vendéglátó-, szórakozóhelyeket. A bevásárlóközpontokban az üzletek zárva, a vendéglátó-, kulturális szolgáltató helyek nyitva lesznek. Az OKSZ a közleményben kitér arra is, hogy a Munka törvénykönyvének az Országgyűléshez október 26-án benyújtott tervezete szerint a jövőben nem változik az üzletek vasárnapi, továbbá ünnepnapi üzemeltetési rendje. A vasárnapi nyitva tartás a kereskedő választásától függ jelenleg is (egyes üzletek nyitva, mások zárva tartanak ezen a pihenőnapon), az alkalmazottakat pedig a vasárnapi munkavégzés után a kereskedelemben változatlanul kötelező marad az 50 százalék bérpótlék. A munkavállalót a heti két pihenőnap mindenképpen megilleti, a vasárnapi foglalkoztatás esetén is (a heti pihenőidőt havonta legalább egy alkalommal pedig vasárnapra kell beosztani továbbra is). A Munka törvénykönyvében meghatározott 10 munkaszüneti napon, továbbá Húsvét és Pünkösd vasárnap az üzletek továbbra is zárva lesznek (kevés kivétel megengedett) - olvasható a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.