Közélet

Szülői értekezlet és népszámlálás a vadasparkban + FOTÓK

Szülői értekezlet és népszámlálás a vadasparkban + FOTÓK

2011. október 10., hétfő
Szülői értekezlet és népszámlálás a vadasparkban + FOTÓK

Örökbefogadók napja

Az örökbefogadás mindig nemes cselekedet, különösen ha ezzel még másoknak is örömet tudunk okozni, sőt nagy segítséget is jelent. A Szegedi Vadaspark lakóinak örökbefogadói gyűltek össze egy különleges „szülői értekezletre" az Állatok Világnapja alkalmából. Világszerte elterjedt formája az állatkert állatainak támogatására az örökbefogadás, amely Szegeden is nagy hagyományoknak örvend. Nem kell azonban senkinek sem hazavinnie a kedvencét, az továbbra is az állatkertben marad. Azzal, hogy örökbe fogadnak egy állatot, az erre felajánlott összeggel egy évig támogatják annak tartását, így erre az időszakra hivatalosan is nevelőszülőjévé válnak, amit a Szegedi Vadaspark egy oklevél átadásával hitelesít.

A szülői értekezlet

Minden évben az Állatok Világnapjának alkalmából egy különleges programra invitálják a vadaspark dolgozói az örökbefogadókat, ahol az állatkert életének titkairól kapnak érdekes információkat, ezen kívül - amennyire csak lehet - közel kerülhetnek kedvenceikhez. 2011-ben 64 örökbefogadás történt, ami igen örvendetesnek mondható az állatkert életében. Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója, a mintegy húsz megjelent örökbefogadónak az állatkert elmúlt évéről, valamint a jövőbeni tervekről beszélt. Ezt követően a bátrabbak Katona Andrea segítségével az állatkerti óvoda néhány kis neveltjével közelebbről is megismerkedhettek, köztük Hatoskával a madagaszkári kígyóval.

Az örökbefogadás jelentősége

„A vadaspark számára mindig is fontos volt a közönséggel való kommunikáció. Ennek egyik formája az örökbefogadás" - mondta el portálunknak Veprik Róbert igazgató. „Nehezebb években nagyon sokat segít ez a támogatás, a téli hónapokban az energiaszámla kifizetésében és a takarmányozás változatosabbá tételében." A Szegedi Vadaspark rendkívül jó évet tudhat maga mögött, hiszen közel 150 ezren látogattak már ki az állatokhoz, amiben nagyon sokat segített az örökbefogadás is, hiszen szemléletformálásával, az állatokhoz való viszonyulás megváltozásával fokozottabb figyelem irányult az állatkert felé. Az 1%-os adófelajánlás is évek óta emelkedő tendenciát mutat, mintegy négymillió forinttal segítik így az állatok tartását.

A támogatások felhasználása

Az állatok takarmányozása mellett fontos és elengedhetetlen felújítási és tatarozási munkákat is el tudnak végezni a támogatásokból, felajánlásokból. Évek óta akut probléma a vadaspark körüli kerítés állapota, aminek rendbehozatalát, cseréjét folyamatosan végzik. Az idén az Ázsia-házat szeretnék megújítani, amihez nagyon jól jön a látogatók anyagi segítsége. Szegeden mindig is kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a kifutókban tartott állatok életét változatosabbá tegyék. Jeles ünnepekkor a kis kedvencek is kapnak ajándékokat, a látványetetések alkalmával külön megmozgatják, játékra invitálják a ketreclakókat, melyek költségét szintén az örökbefogadásokból tudják előteremteni.

Folyamatosan fejlődő vadaspark

Idén számos új látványossággal is büszkélkedhet a vadaspark. Tavasszal már új kelet-európai bemutatóban leltek otthonra a farkasok és a vidrák, megnyílt a régóta várt Afrika-ház, benne a különleges látványt nyújtó zsiráfokkal, a zebrákkal, valamint nemrég készült el a Pingvin-ház is, ahová már az első csoport állat meg is érkezett. „Az elmúlt években nagyon sokat pályáztunk" - beszélt a tervekről az igazgató. „A nyertes pályázatainkat mindig végig tudtuk vinni, és szeretnénk, ha a jövőben is folytathatnánk ezt az eredményes munkát. Az elkövetkezendő évben szeretnénk létrehozni egy fókabemutatót, ami ismét nagy eredmény lenne a vadaspark életében. Távolabbi tervünk pedig egy új bemutató, ahová valamilyen vastagbőrű fajt szeretnénk elhozni. De mindenképpen a közönség és nem utolsó sorban a szakma elvárásainak megfelelően szeretnénk a gyűjteményt tovább bővíteni."

Népszámlálás az állatkertben

Idén októberben az országos népszámláláson mindannyian részt veszünk. Portálunk egy játékos állatnépszámlást kért Veprik Róbert igazgatótól, melyben a Szegedi Vadaspark jellemzőiről és lakóiról faggattuk a szakembert. A vadaspark zoo-történelméről az állatkert weblapja sok mindent elárul, rögtönzött népszámlálásunk pedig az aktuális állapotot „rögzítette". „A Szegedi Vadaspark mintegy 42 hektáros területet foglal el" - kezdte a hivatalos adatokkal az igazgató. „A szobaszám, azaz a kifutók, ketrecek száma igen jelentős, hiszen közel 130 állatfajunk van. A megfelelő körülmények biztosítására pedig rengeteg helyiségre van szükségünk. Folyamatosan majdnem 700 példány él a vadasparkban és nem beszéltünk még a mentett és egyéb lefoglalt állatokról, melyek hozzánk kerülnek." Az állatkert gondozói nem évente, hanem minden nap elvégzik a „népszámlálást", mivel így megtudják azt, hogy mindegyik állt rendben van-e, nincs-e valami betegsége, vagy épp a kifutóján kell valamit javítani, fejleszteni. A korbeli skála is igen széles, hiszen ez a legfiatalabbnak számító néhány napos-hetes példányoktól egészen a több mint 31 éves pókmajomig terjed. „Családi állapotukat tekintve a lehető legtöbb állatot szeretnénk párban tartani" - folytatta a számvetést az igazgató. „Ezt a szaporulat jegyében is tesszük, de az állatoknak is jót tesz a társaság. A nemzetközi fajmegmentő program keretében igen szép eredményeket értünk már el a születések számát tekintve. A kölykök a közönség és a tenyészprogram szempontjából is fontosak, hiszen így állandóan új kis jövevényeket láthatnak a kifutókban." A legnagyobb állatok - magasság és testméret tekintetében - a vadaspark új büszkeségei a zsiráfok, a legkisebbek pedig a különböző rágcsálófajokból kerülnek ki. Ezek egy részét a hatalmas területen vadon élő egerek teszik ki, de kifutókban az afrikai törpeegér számít a legapróbb állatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.