Schmitt: a Nyugat-Balkán Európa szerves része

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Schmitt Pál köztársasági elnök szerint a Nyugat-Balkán mindig is Európa szerves részét képezte, és Magyarország támogatja a térség országainak európai uniós integrációját.

Az államfő szerdán a Sándor-palotában az albán, a bosznia-hercegovinai, a horvát, a macedón, a koszovói, a montenegrói parlamenti elnököt és a szerb parlamenti alelnököt fogadta, akik részt vettek a nyugat-balkáni országok házelnökeinek ötödik konferenciáján a Parlamentben. Megfigyelőként a delegációval tartott Egeresi Sándor, a Vajdasági Parlament elnöke is.
Schmitt Pál a házelnököknek tartott beszédében kifejtette, Magyarország a konferencia megszervezésével is bizonyította elkötelezettségét a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációjának támogatása mellett. Az első ilyen jellegű konferenciát 2004-ben tartották Budapesten – emlékeztetett a köztársasági elnök. Hozzátette: a Nyugat-Balkán integrációja az első félévi magyar soros EU-elnökség programjában is kiemelt helyen szerepelt.
Az államfő reményét fejezte ki, hogy a nyugat-balkáni parlamentek és a magyar Országgyűlés közötti együttműködés a jövőben is olyan erős marad, mint amilyen ma.

Schmitt Pál beszédében arra is kitért, hogy az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben nyilvánosságra hozta értékelését azokról az országokról, amelyek vagy már tagjelöltjei az EU-nak, vagy erre a státusra pályáznak.
A köztársasági elnök beszédében felidézte, hogy a beiktatását követő évben minden nyugat-balkáni országgal felvette a kapcsolatot.
A nyugat-balkáni államok házelnökei korábban országaik európai uniós integrációs folyamatáról és a nyugat-balkáni együttműködés biztonságpolitikai szempontjairól tanácskoztak a Parlamentben, a zárt konferenciát Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg. A nyugat-balkáni delegációt Kövér László is elkísérte a Sándor-palotába.

Előző sztori

Nyílt levéllel fordult a miniszterelnökhöz a szerencsejáték szövetség

Következő sztori

Sétás demonstráció az egészségért + FOTÓK