Közélet

Önkormányzati cégként is versenyképesen

Önkormányzati cégként is versenyképesen

2011. október 24., hétfő
Önkormányzati cégként is versenyképesen

Válaszol Mihálffy Lajos, a RITEK Zrt. vezérigazgatója

Bruttó 6,6 százalékos béremelést tudott biztosítani munkatársainak a RITEK Zrt. a kollégák teljesítményének figyelembe vételével – árulta el portálunknak a cég áprilisban kinevezett vezérigazgatója.

- Vezérigazgató Úr, most nyilatkozik először a SZEGEDma.hu-nak. Mit árulna el magáról olvasóinknak?

- Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése 2011. április 15-én nevezett ki a RITEK Zrt. vezérigazgatójának. Informatikusként – részben az önkormányzati „piacon” – dolgozom több mint húsz éve, ezért úgy vélem, a feladatokat számomra ismerős terepen oldhatom meg az érintettek megelégedésével. Valószínűleg így gondolta a közgyűlési többség is, ezért bízott meg a város százszázalékos tulajdonú cégének vezetésével. Egyébként Szegeden élek a családommal: feleségemmel és két lányommal.

- Milyen tervei vannak a RITEK Zrt. vezetőjeként?

- A körülmények feltérképezése, a kollégák megismerése, az általunk fejlesztett önkormányzati ügyviteli rendszer moduljainak működésében való tájékozottság megszerzése mellett különféle javaslatokat kaptam a cég dolgozóitól. Az információkat mérlegelve jutottam arra a felismerésre, hogy az előremutató folyamatokat támogatva szükségünk van az informatikai piacon megszerezhető újabb tanúsítványok megszerzésére a már működő ISO 9001 szabvány mellett. Ezek az ISO 27001 (információbiztonsági irányítási rendszer) és az ISO 14001 (környezetközpontú irányítási rendszer) elnevezésű tanúsítványok, melyek megszerzésén már dolgozunk.

- Milyen korszerűsítések várhatóak a cég partnereit, illetve dolgozóit segítő feltételek változtatása során?

- Természetesen célom Szeged önkormányzati intézményeinek dolgozói és a város lakói számára nyújtott szolgáltatások színvonalának növelése, az ügyfélkör bővítése, illetve a cégnél a munkafeltételek javítása is. Ennek keretében a szervizünk több százezer kilométert futott szállítógépjárművét lecseréljük, így a jövőben korszerűbb – és olcsóbban üzemben tartható – eszközzel tudjuk kiszolgálni az intézményeket.

- Az informatikai eszközök elavulása rohanó világunkban is kirívóan gyors, ezért eszközeink, különösen szerverparkunk fejlesztését sem hanyagolhatjuk el.

- Ugyancsak időszerű volt a munkatársak körében a béremelés, amire két éve nem volt példa a cégnél. Most bruttó 6,6 százalékos béremelést tudtunk biztosítani a kollégák teljesítményének figyelembe vételével. A bérrendezés irányába tett lépés, valamint a munkafeltételek javítása azért is különösen indokolt nálunk, mert az informatikai piacon egy tapasztalt, képzett fejlesztő, illetve programozó jóval magasabb bért tud kapni, mint amit nálunk, azaz egy takarékosan működő önkormányzati cégnél biztosítani tudunk. A munkatársak lehetséges elvándorlása, az új munkaerő beállítása, képzése, majd újbóli cseréje pedig versenyképességünk csökkenésével járhatna – miközben igyekszünk minél jobb piaci pozíciót elfoglalni az informatikai rendszerek fejlesztése és üzemeltetése terén.

- Az informatikai piac valóban folyamatos szakemberhiánnyal küzd. Bruttó 6,6 százaléknyi pluszbér elég lehet ahhoz, hogy a RITEK megbirkózzon ezzel a kihívással?

- Magasan kvalifikált szakembereink szaktudása lehetőséget nyújt a magas színvonalú szolgáltatás nyújtására. Nemcsak Szeged Megyei Jogú Város intézményei, dolgozói, hanem számos ügyfelünk több ezer felhasználója számára adunk folyamatos szaktanácsadást – például Sopronban, Orosházán, Szekszárdon. De mint már utaltunk rá, sajnos folyamatosan csábítják szakembereinket az informatikai piacon magasabb bérekkel, ezért a dolgozói elégedettséget más eszközökkel, így rugalmasabb időbeosztással, egy-egy családi vagy magánéleti problémával szembesülve humánusabb hozzáállással igyekszünk növelni.

- Az ön személyes elégedettségét növelhette a béremelés?

- Az én megbízási díjamat a tulajdonosi jogokat gyakorló közgyűlés határozza meg. Ez fillérre pontosan ugyanannyi, mint amennyi korábban elődömé volt.

– Miképpen juthatnak lehetőséghez Szeged informatikus szakemberei, hogyan kerülhetnek a RITEK Zrt. munkavállalói közé?

Folyamatosan keresünk informatikus szakembereket, akik egy szokásos felvételi eljárás során juthatnak munkalehetőséghez a nyílt forráskódú szoftverek világában ismert cégünknél. Akit tehát vonzanak a kihívások figyeljék hirdetéseinket, jelentkezzen hozzánk bátran..!

Aktuális állásajánlatainkat keresse honlapunkon, a www4.ritek.hu oldal állás menüpontjában!

(x)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.