Közélet

Nógrádi Zoltán: Meg kell tanulnunk győzni + FOTÓK

Nógrádi Zoltán: Meg kell tanulnunk győzni + FOTÓK

2011. október 23., vasárnap
Nógrádi Zoltán: Meg kell tanulnunk győzni + FOTÓK

Fontos, hogy a fiatalok is megértsék ’56 lényegét – mondta Nógrádi Zoltán fideszes országgyűlési képviselő Szentmihályon, a Móricz Zsigmond Művelődési Házban tartott megemlékezésen.

A mostoha időjárás ellenére is közel hetvenen gyűltek össze a Móricz Zsigmond Művelődési Házban Szentmihályon, hogy közösen emlékezzenek vissza az 1956-os forradalom és szabadságharc történetére, és mai napig is élő hagyatékára. A rendezvényt

Nógrádi Tibor

(Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő nyitotta meg, majd

Nógrádi Zoltán

mondta el ünnepi beszédét.

Öregeink és ünnepeink

„Tisztelt szentmihályiak! Szándékosan nem használom a vendégeink kifejezést, hiszen ma mindannyian vendégek vagyunk – nemzetünk vendégei, egy összetartó közösségé” – nyitotta meg a rendezvényt Nógrádi Tibor, hozzátéve: 1956 számos fájó emléket is őriz, amit egyikünknek sem szabad elfelejteni. Hogy az összetartozást még jobban kifejezzék, az ünnepség végén süteménnyel és meleg teával is megkínálták a rendezvényre eljött embereket. „Van egy népcsoport, aki különleges módon átkozza meg ellenségeit: átokzsoltárt mond ki rá, amiben azt kívánja, hogy ne legyen neki sem öregje, sem pedig ünnepe. Ezzel a múltjukat, kultúrájukat veszítik el, mert mivé lenne a sok tudás, amit generációk halmoztak fel?” – tette fel a kérdést Nógrádi Zoltán. A politikus szerint a véres áldozatok mind értelmüket veszítik, ha a nemzet elfelejti múltját, és azt, hogy miért is kellett kiállniuk magukért. Ha nincs ünnep, a történelem homályába veszik ez a tudás.

„Meg kell tanulnunk győzni. Nekünk, magyaroknak különösen fontos dolog ez, hogy megtanuljuk, milyen az, amikor munka, áldozatok árán leszünk úrrá a mindennapi bajainkon. Vannak nemzetek, amelyek szerencsésebb időben kapták ezt a leckét, ismerték meg a győzelem módját, lehetőségét” – mondta Nógrádi Zoltán, aki arra is emlékeztetett: ugyan a mi történelmi erőfeszítéseink nagy része a saját korában elbukott, mégsem mondhatjuk, hogy ezek – például ’56 – mind kudarccal végződtek. „Október 23-a is győzelemmel végződött, hiszen az ország elnyerte szabadságát. A győzelem ízét azonban csak a következő generáció érezhette, nem az, aki harcolt érte.”

A fiataloknak is tudniuk kell róla

Az országgyűlési képviselő szerint fontos, hogy 1956 szellemiségét az ifjaknak is elmagyarázzuk, hiszen ők már beleszülettek ebbe a rendszerbe, a szabadságba, így nem érthetik, hogy milyen komoly erőfeszítéseket kellett érte kiállni. „A mai kor generációinak is feladata van. Ez ugyan nem olyan véres, nem olyan keserves, mint az elődöké, de ugyanúgy fontos. Tovább kell adni a szabadság eszmeiségét, üzenetét nekik is, mert ez a láncolat nem szakadhat meg. Ha lesznek – márpedig vannak – öregeink és ünnepeink, akkor a nemzet még nem veszett el, és van remény, van értelme az összekapaszkodásnak” – tette hozzá Nógrádi Zoltán. A beszédet követően Csabai Jánosné szerkesztésében szentmihályi gyermekek, felnőttek és idősek közös műsorával emlékeztek a forradalomról, így az országgyűlési képviselő szavai szerint együtt idézte fel a történelmet a fiatal a szépkorúval.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.