/

Makón is elbúcsúztak Makovecz Imrétől + FOTÓK, VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Mintegy százan gyűltek össze szombat este a Hagymaház előtt, hogy megemlékezzenek a Kossuth-díjas építészről, akit a fővárosi Farkasréti temetőben helyeztek örök nyugalomra.

A makóiak az előtt az épület előtt búcsúztak el jelképesen Makovecz Imrétől, melyet a Kossuth-díjjal, Corvin-lánccal kitüntetett mester először adott a városnak. Ez pedig nem más, mint a település egyik legfontosabb közösségi színtere, a Hagymaház. Makovecz Imre és a makóiak munkakapcsolata ennek megépítését követően hamarosan a város vezetőivel ápolt barátsággá és hosszú távú, mindkét fél számára előnyös együttműködéssé alakult.

Az építőművész irodája a Hagymaházon túl feladatot vállalt a gimnázium és tornacsarnokának megépítésében, a főtér felújításában és a Kossuth-szobor áthelyezésében, a Kálvin téri iskolaépület újjászületésében, az új makói buszpályaudvar és az újvárosi bölcsőde megtervezésében, valamint a Csanád vezér téri közhivatalok háza kialakításában. Ő tervezte a tanuszodát és a Marczibányi téren megvalósuló zenepavilont. Legjelentősebb makói munkája a városi fürdőkomplexum megtervezése volt, ennek megvalósulását már nem érhette meg, hiszen 76. életévében elragadta őt a halál.

Makovecz Imre kapcsolata mindvégig élénk volt a várossal, számtalanszor járt Makón, hogy felügyelje az általa tervezett épületek megépítését. Szeptember 28-án, a képviselő-testület ülésén egyperces gyászszünettel emlékeztek meg az organikus építészet legnagyobb magyar képviselőjéről. Nemcsak a Hagymaház előtt köszöntek el tőle tisztelői szombaton, a gyászszertartására önkormányzati delegáció utazott, a középületekre pedig fekete zászlók kerültek.

Nézze meg a VTV Szeged videó-összeállítását is!

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Tovább csökkenhetnek a kgfb díjak

Következő sztori

Futsal: átlépné árnyékát, idegenben győzne az UTC

Legutóbbi hasonló cikkek