Közélet

Hallgatóbarát terem a gyengénlátókért + FOTÓK

Hallgatóbarát terem a gyengénlátókért + FOTÓK

2011. október 26., szerda
Hallgatóbarát terem a gyengénlátókért + FOTÓK

A fogyatékkal élő egyetemisták ügyintézését, tanulását hivatott megkönnyíteni a Hallgatóbarát kompetencia terem. Az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központban nyílt helyiség elsősorban a látássérülteknek jelent nagy segítséget.

Harmadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központja és az Egyetemi Esélyegyenlőséget Biztosító Bizottság a SANSZ Napot, melynek kettős célja van: egyrészt az egészséges tanulókat szeretné közelebb hozni a fogyatékkal élő társaikhoz, másrészt pedig a sérült fiatalokat bátorítják, kifejezve azt, hogy ők is ugyanolyan módon élhetik életüket, mint a többi, hétköznapi ember.

Mindenkinek van egy SANSZ-a

"Körülbelül 150-200 fogyatékkal élő hallgató van az egyetemen. Velük csak olyan módon vehetjük fel a kapcsolatot, hogyha ők keresnek meg minket, és regisztrálnak hozzánk. Nem mindegyik hallgató él a lehetőséggel, pedig tárgyi, anyagi és életvezetési segítséget is nyújthatunk nekik" - mondta

Sebőné Szenes Márta

egyetemi esélyegyenlőségi koordinátor. "Ez a rendezvény arra is alkalmas, hogy megismertessük őket a lehetőségeinkkel. A mai napon ráadásul egy új termet is adunk át, ami több módon is a segítségükre lehet. Itt nyugodt körülmények között, speciális eszközökkel tudnak tanulni, mi pedig az egyetemi ügyintézéseikben is a segítségükre tudunk lenni" - tette hozzá a koordinátor. Utóbbi mondhatni létfontosságú egy kerekesszékes tanulónak, ugyanis az egyetem épületeinek alig húsz százalékában biztosított a mozgássérültek akadálymentes közlekedése. Az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ munkatársai tolmácsolják a segítségre szoruló diákok kéréseit az egyetem felé, elintézhetik többek között azt is, hogy a mozgáskorlátozott tanuló óráját egy könnyen megközelíthető teremben tarthassák meg, vagy például azt, hogy a tanuló elektronikus formában is hozzájusson a szükséges jegyzetekhez.

Az idei SANSZ Nap egyik legnagyobb újdonsága a mai napon átadott Hallgatóbarát kompetencia terem. A szobát minden fogyatékossággal élő tanuló használhatja, de elsősorban a látássérült diákok vehetik nagy hasznát. A vidám, színesen berendezett terem egyelőre három szerkezettel segíti a fogyatékkal élőket, de Sebőné Szenes Márta szerint a szoba még folyamatosan épül-szépül, több pályázatot is benyújtottak a korszerűsítésre. Az írott szöveg megértésére egy lapolvasó áll a rendelkezésükre, ami beszkenneli a nyomtatott szöveget, majd a betűket mondattá formálja a gép, és egy férfihang felolvassa azt. A gyengénlátók a képernyőnagyítót is használják, amivel akár 140-szeres nagyításban is el tudják olvasni a kis betűkkel írt szöveget. Végül egy képernyőolvasó program működését mutatják be nekünk, ami segíti a felhasználót eligazodni a számítógép ikonjai között. "A 150 hozzánk beregisztrált hallgató közül 15 tanuló gyengénlátó, nekik nagy segítség lesz ez az új rendszer" - mondta Sebőné Szenes Márta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.