Közélet

Eltűnhet a betonfal a parkolóház elől + FOTÓK, PANORÁMA

Eltűnhet a betonfal a parkolóház elől + FOTÓK, PANORÁMA

2011. október 11., kedd
Eltűnhet a betonfal a parkolóház elől + FOTÓK, PANORÁMA

Bár a fejlesztési iroda a forma 1-es futamoknak is büszkeségére váló betonfal megtartására tett javaslatot, a városüzemeltetési bizottság végül úgy döntött, hogy a Honvéd téri parkolóház előtt dupla betongömbsor akadályozza meg a jövőben a balra kanyarodást.

Nemrégiben tárgyalta meg a Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság a Tisza Lajos körút Dugonics tér – Zászló utca – Boldogasszony sugárút szakaszán a közlekedési rend változásait, különös tekintettel a kerékpárút létesítésére. Három terv készült a szakaszra ebből financiális előnyök miatt a fejlesztési iroda az elsőt támogatta, mely meghagyná a betonteknőket (New Jersey-elemek) a parkolóház előtt. Végül a megjelent szakemberek – SZKT, Volán-társaság, kerékpárosklub, környezetgazdálkodási Kft. – meghallgatása után a bizottsági tagok egyhangúlag támogatták az útszakasz átépítésének azt a változatát, ahol a betontömböket kettős gömbsüvegsorra cserélnék – itt fontos érv volt az is, hogy a mentők haladása akadálytalan lehet –, a körút és a Szentháromság találkozójánál, az orvosi rendelő oldalánál kerékpáros felálló sávot építenek ki. A másik oldalon ezért később kezdődik majd a buszsáv. A bizottság szeretné, ha még az idén, az Aradi vértanúk tere villamossín-munkálatainak lezárulásával egyidejűleg készülne el ez a kivitelezés is, ha extrém időjárási körülmények lesznek, akkor legkésőbb tavasszal.

Sziget, betonelem, betonkúp

Ahogy azt

korábban már megírtuk

, a Tisza Lajos körút keresztezését, az előírásoknak megfelelően fizikailag kellett megakadályozni – a körút forgalmát nem keresztezheti a parkolóház forgalma –, melyet 2007-től folyó hosszú egyeztetés során elkészült közlekedési tervben rögzítettek. Itt „forgalom-elválasztó sziget, kiemelt szegéllyel” szerepelt, azonban a körút ezen szakaszán a későbbiekben az önkormányzat tömegközlekedési sávokat kívánt kialakítani, amit szaktervezővel meg is terveztettek (erről tárgyalt a fent leírtak alapján a bizottság), a terelősziget pedig egy végleges, nem megváltoztatható megoldást jelentett volna, így kerültek ki az elmozdítható betonelemek az adottságokat és a későbbi terveket figyelembe véve. Nos, most úgy tűnik, hogy a betonelemek valóban beteljesítik ideiglenes minőségüket, s az év végéig, de legkésőbb 2012 tavaszáig eltűnnek, funkciójukat felváltja a kettős betonkúpsor.


A szegedi Fal

,

Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.