Közélet

Egyházakkal ismerkedhettek az SZTE hallgatói + FOTÓK

Egyházakkal ismerkedhettek az SZTE hallgatói + FOTÓK

2011. október 5., szerda
Egyházakkal ismerkedhettek az SZTE hallgatói + FOTÓK

Együtt ünnepeli 15. születésnapját a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség és a Szegedi Református Egyetemi Gyülekezet szerdán. A TIK-ben zajló egész napos rendezvényen elsősorban az egyetemistákat szeretnék megszólítani.

Kérdőívekkel, játékos vetélkedőkkel, és igény szerint gondolatébresztő beszélgetéssel, vagy egy öleléssel várt mindenkit az Egyház és Egyetem nevű rendezvény a TIK-ben szerdán. Az eseményt rendező Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség és a Szegedi Református Egyetemi Gyülekezet együtt ünnepli fennállásának tizenötödik évfordulóját, a Tanulmányi és Információs Központba kitelepülve főként a fiatalok felé szeretnének nyitni.

Arcot adnak a gyülekezetnek

"Kettős célunk is van ezzel a mai eseménnyel: egyrészt az, hogy megünnepeljük ezt a szép, kerek évfordulót, másrészt pedig hogy egy kicsit arcot adjunk a gyülekezetnek" - mondta el portálunknak

Czagány Gábor

református egyetemi lelkész. A két szervezet szorosan együttműködve több eseményt is tart az évben, a TIK-ben félévente tartanak különböző témájú rendezvényeket. "A házasság, család témakör mellett környezetvédelemmel is foglalkoztunk - ilyenkor elsősorban az egyház álláspontját képviseltük az adott dologról. Idén nincs olyan konkrét körvonala ennek a napnak, illetve az évfordulónk az" - tette hozzá a lelkész.

A Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség képviselőivel az egyház szerepéről is beszélgettünk ebben a változó, gyorsuló világban. "Nekünk az a tapasztalatunk, hogy nem tud a kereszténység eredményesen fellépni együttműködés, összefogás nélkül. Ennek szellemében is hangoltuk össze működésünket a református gyülekezettel" - magyarázta Babos Júlia katolikus lelkipásztori munkatárs. A tesztek, kérdőívek és a közös játékok során könnyebben megismerhetik a gyülekezetet a fiatalok a lelkipásztor szerint, így senki sem érzi úgy, hogy bármit is rá akarnának erőltetni. "A TIK egy olyan tér, ahol a hallgatók nagy része megfordul, úgy gondoltuk, hogy itt könnyen elérhetjük őket, és ők is minket. Sokat gondolkodunk arról, hogy mivel lehetne a legeredményesebben nyitni a fiatalok felé: ha Istent, vagy a vallást említjük, általában elhúzódnak, bezárkóznak az emberek. Szeretnénk, ha látnák, hogy mi kik vagyunk, és mivel is foglalkozunk, úgy érzem ez itt sikerülhet" - tette hozzá Babos Júlia. Az érdeklődők egy anonim tesztet tölthetnek ki, aminek segítségével a gyülekezet felmérheti a valláshoz való viszonyukat, az egyházról alkotott képüket. Kézműves játékokkal, papírhajtogatással is várják a kreatívabb, alkotó kedvű hallgatókat, és egy "Beszélgető befőtt" is segít a közös hang megtalálásában - innen témákat húzhatunk, amit aztán megbeszélhetünk egymással, vagy a gyülekezet egy tagjával is. A szórakozásról a Nagyító Alapítvány is gondoskodott, aki a különböző játékokkal szórakoztatta az érdeklődőket. Egy kereket megpörgetve jutalmakban részesülhetünk: videót kapunk, egy témát amiről beszélhetünk, vagy öt percig használhatunk egy nagyítót is, amivel a világ apró csodáit szemlélhetjük meg. Körben ülve éppen a szivárvány helyes megrajzolását mutatták meg egyetlen tollal - nekünk nem sikerült, pedig többször is megpróbáltuk. Este öt órakor a gyülekezet egy óriási, 100 fős tortát is felvág a születésnap megünneplésére, amiből minden arra járót megkínálnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.