Közélet

Demonstrációra készül az EHÖK sztrájkbizottsága (FRISSÍTVE)

Demonstrációra készül az EHÖK sztrájkbizottsága (FRISSÍTVE)

2011. október 14., péntek
Demonstrációra készül az EHÖK sztrájkbizottsága (FRISSÍTVE)

Demonstrációt hirdetett kedd délutáni sajtótájékoztatóján a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzata (SZTE EHÖK), amivel a felsőoktatási törvénytervezet ellen kíván tiltakozni.

Az EHÖK napokban alakított sztrájkbizottsága

első komolyabb megmozdulásaként tüntetést szervezett a felsőoktatási törvénytervezet ellen október 24-én este hat órától. A tüntetés helyszínéül a Dugonics téren lévő Rektori Hivatal főbejárata előtti teret nevezték meg, ahova politikai nézettől függetlenül várják a diákokat, szakszervezeteket, illetve mindazokat, akik ügyükkel szimpatizálnak.

Itt az idő

Ament Balázs

, az SZTE EHÖK általános alelnöke szerint az új törvénytervezet szűkíti a hallgatók mozgásterét, ellehetetleníti a rosszabb anyagi háttérrel rendelkezők oktatását. Több szervezettel is felvették a kapcsolatot, az elmúlt hetekben egyeztetéseket folytatott a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetével (FDSZ), illetve a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) is. "Voltak akikkel még nem sikerült érdemben beszélnünk, akikkel tudtunk már egyeztetni, azok a jövő hétre ígértek konkrétabb választ arról, hogy mit tudnának magukra vállalni" - mondta az EHÖK alelnöke, aki szerint a legégetőbb gondot a szakemberek erőszakos itthon tartása, a hallgatók jogainak, illetve az államilag támogatott helyek csökkentése jelenti.

"A tervezett változtatások a hallgatókon kívül az oktatókat, és számos egyetemhez köthető embert érinteni fognak, így bízunk benne, hogy függetlenül a pártszimpátiától sokan eljönnek majd ide a Dugonics térre. A szegedi demonstrációt követően Budapesten is felmegyünk, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának központi tüntetésére október 27-én. Ha ezekkel a módszerekkel nem sikerül tárgyalásra, megegyezésre bírnunk a kormány képviselőit, úgy vannak még egyéb tervek is a tarsolyunkban. Nem akarom előre lelőni a poént, de ha eljön az ideje, majd úgyis meglátják" - tette hozzá Ament Balázs.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.