Közélet

Bográcsoztak a romák Csanádpalotán + FOTÓK

Bográcsoztak a romák Csanádpalotán + FOTÓK

2011. október 16., vasárnap
Bográcsoztak a romák Csanádpalotán + FOTÓK

Közel száz roma gyújtott a bogrács alá és nótára is Csanádpalotán, ahol szombaton Roma Gasztronómiai Fesztivál címmel egy közös, főzéssel egybekötött mulatságot tartottak.

Kolompár László

, a Csongrád Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, valamint

Kovács Sándor

polgármester aktív szervezésében Roma gasztronómiai napot rendeztek Csanádpalotán a művelődési házban szombaton. A főzős-mulatós délutánra ugyan kétszáz főt vártak, de a jó hangulathoz a megjelent 80-100 roma, a táncba hívó cigányzene, a pörkölt terjengő illata és pár liter vörösbor is elég volt. Reggel fél nyolctól indult a rendezvény, innentől lehetett benevezni a főzőversenyre, bár a készülődés csak a délelőtt folyamán kezdődött el. A regisztráltaknak biztosították a főzéshez szükséges edényeket, és hozzávalókat is, a marhahúsról pedig a Megyei Cigány Önkormányzat gondoskodott. Az egybegyűltek változatos ételeket készítettek - főként pörkölt rotyogott a tűz fölött, de a felhasznált alapanyag a teljes haszonállat-felhozatalt lefedte. A bográcsokban halálát lelte birka, marha, de a kétlábúaknak sem volt szerencsés napjuk, a kakaskodás is az edényben végezte. Míg az udvaron rotyogott a sok gyomorba való, addig bent a művelődés ház nagytermében egy zenekar gondoskodott a mulatságról. Klasszikus cigányzenétől az olasz muzsikáig szinte mindenre lehetett ropni, a zene a kinti társaságot is hangulatba hozta, egy pár a bográcsok között perdült táncra. Volt büfé is, ahol jobban fogyott a bor mint a sör, az üdítőitaloknál mindenesetre mindkettő népszerűbb volt. Az eseményen részt vett

Vízhányó Ferenc

Csongrád Megyei Önkormányzat alelnöke is, aki Kolompár Lászlóval sétálgatott a bográcsok között, és beszélgetett a fesztiválozó romákkal. A főzés mellett önként jelentkezők egy Ki mit tudon is összemérhették tudásukat, ahova énekkel, tánccal vagy szavalással is lehetett nevezni, felnőtt, és gyerek kategóriában. A rendezvény végén eredményt is hirdettek, de a győztes mellett mindenki nyert - egy kellemes napot mindenképp.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.