/

Bográcsoztak a romák Csanádpalotán + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közel száz roma gyújtott a bogrács alá és nótára is Csanádpalotán, ahol szombaton Roma Gasztronómiai Fesztivál címmel egy közös, főzéssel egybekötött mulatságot tartottak.

Kolompár László, a Csongrád Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, valamint Kovács Sándor polgármester aktív szervezésében Roma gasztronómiai napot rendeztek Csanádpalotán a művelődési házban szombaton. A főzős-mulatós délutánra ugyan kétszáz főt vártak, de a jó hangulathoz a megjelent 80-100 roma, a táncba hívó cigányzene, a pörkölt terjengő illata és pár liter vörösbor is elég volt.

Reggel fél nyolctól indult a rendezvény, innentől lehetett benevezni a főzőversenyre, bár a készülődés csak a délelőtt folyamán kezdődött el. A regisztráltaknak biztosították a főzéshez szükséges edényeket, és hozzávalókat is, a marhahúsról pedig a Megyei Cigány Önkormányzat gondoskodott. Az egybegyűltek változatos ételeket készítettek – főként pörkölt rotyogott a tűz fölött, de a felhasznált alapanyag a teljes haszonállat-felhozatalt lefedte. A bográcsokban halálát lelte birka, marha, de a kétlábúaknak sem volt szerencsés napjuk, a kakaskodás is az edényben végezte. Míg az udvaron rotyogott a sok gyomorba való, addig bent a művelődés ház nagytermében egy zenekar gondoskodott a mulatságról. Klasszikus cigányzenétől az olasz muzsikáig szinte mindenre lehetett ropni, a zene a kinti társaságot is hangulatba hozta, egy pár a bográcsok között perdült táncra. Volt büfé is, ahol jobban fogyott a bor mint a sör, az üdítőitaloknál mindenesetre mindkettő népszerűbb volt.

Az eseményen részt vett Vízhányó Ferenc Csongrád Megyei Önkormányzat alelnöke is, aki Kolompár Lászlóval sétálgatott a bográcsok között, és beszélgetett a fesztiválozó romákkal. A főzés mellett önként jelentkezők egy Ki mit tudon is összemérhették tudásukat, ahova énekkel, tánccal vagy szavalással is lehetett nevezni, felnőtt, és gyerek kategóriában. A rendezvény végén eredményt is hirdettek, de a győztes mellett mindenki nyert – egy kellemes napot mindenképp.

Default thumbnail
Előző sztori

Műsorújság: a Telin TV vasárnapi műsora

Default thumbnail
Következő sztori

Jobbik: a jövőben is felemeljük szavunkat a kegyeletsértések ellen

Legutóbbi hasonló cikkek