Közélet

Az LMP Geréb Ágnes szabadon bocsátását kéri

Az LMP Geréb Ágnes szabadon bocsátását kéri

2011. október 6., csütörtök
Az LMP Geréb Ágnes szabadon bocsátását kéri

Az LMP szerint Geréb Ágnest jogszerűtlenül korlátozzák szabadságában, részesítik megalázó, embertelen bánásmódban, a szülész-nőgyógyászt szabadon kell engedni. Az ellenzéki párt rendszerszintű problémákat lát a fogva tartás magyarországi gyakorlatában.

Szabó Tímea

, az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának LMP-s alelnöke az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében kitér arra: több alkalommal is hangot adott a börtönlátogatásai során tapasztalt súlyos aggályaimnak, amelyekről a "Geréb-jelentésben" részletesen is beszámolt. Példátlannak tartja, hogy egy orvos hónapokat tölt börtönben, majd közel egy évet házi őrizetben úgy, hogy nem erőszakos bűncselekménnyel vádolják. Szabó Tímea úgy látja, "a fogva tartás körülményeivel kapcsolatos súlyos problémák mellett az előzetes fogva tartás elrendelése, meghosszabbítása, illetve házi őrizet elrendelése is hasraütésszerűen, gyakran jogszerűtlenül működik". Erre utal szerinte a győri Audi-beruházást megtámadó Tiszántúli Természetvédő Társaság előzetes letartóztatásba került elnökének,

Zsák Ferencnek

az esete is, akit "dél-amerikai börtönöket idéző" körülmények között tartanak fogva. Az LMP szerint az említett ügyek rendszerszintű problémára világítanak rá, ezért az e téren tapasztalható anomáliák megoldására a közeljövőben egy komplex módosító csomagot kívánnak benyújtani az Országgyűlésnek. Szerdán nagyjából kétszázan gyűltek össze Budapesten I. kerületében, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum mögött, hogy Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász szabadon bocsátásáért demonstráljanak.

Rist Lilla

, a demonstráció egyik szervezője az MTI-nek elmondta: Geréb Ágnes éppen egy évvel ezelőtt, október 5-én került előzetes letartóztatásba, tavaly december óta pedig házi őrizetben van. A Fővárosi Bíróság az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a március 24-i elsőfokú ítéletben "G. Ágnes" elsőrendű vádlottat egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt két év fogházra ítélte a bíróság, és öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi, valamint szülésznői tevékenység gyakorlásától. Ellene a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztályán jelenleg is folyamatban van egy nyomozás foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény miatt - írták, utalva arra, hogy a házi őrizet elrendelésére és meghosszabbítására ezzel összefüggésben került sor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.