A vártnál kevesebb folyhat be az online szerencsejáték-adóból

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egyik vezető sportfogadó oldalt üzemeltető cég szerint szerint az online szerencsejátékokból származó adóbevételek több tízmilliárd forinttal elmaradhatnak a remélt összegtől, mert a szeptemberben elfogadott szerencsejáték-törvény módosítása megnyitja ugyan a magyar piacot az internetes szerencsejátékok előtt, de egy fontos területére, az online sportfogadásra nem tér ki.

A világ vezető online sportfogadási irodája, amely internetes kaszinót és pókerjátékot is működtet, az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében úgy vélekedik, hogy a parlament által elfogadott törvény nem kellően kezeli az aktuális trendeket és kihívásokat, hiszen a nemzetközi internetes játékszervezők tevékenységének és játékbevételének egyaránt jelentős részét a sportfogadások adják.

Az iroda leszögezi, hogy a teljesen liberalizált piac az államnak és a játékosoknak is előnyös, mert az állam új adóbevételekhez juthat, a játékosok pedig transzparens, biztonságos környezetben élvezhetik a sportfogadások izgalmát.

A cégcsoport jelenleg is vizsgálja a törvénymódosítás nyomán kialakuló piaci lehetőségeket, azért, hogy aktív szereplője lehessen a liberalizált magyar piacnak – közölte.

Az elfogadott törvény nem említi az online sportfogadást (csak lóversenyről és kaszinójátékról tesz említést), illetve különböző adót szab meg a kaszinójátékoknak – emeli ki azzal, hogy ezek tisztázása rendkívül fontos, mivel a sportfogadás az online szerencsejáték (a rendelet szövege alapján távszerencsejáték) a jelenlegi piac legalább egyharmadát képviseli.

A közlemény idézi Andrew McIver-t, a csoport vezérigazgatóját, aki szerint a törvénymódosításban megjelölt, a játékbevételek 20 százalékának adóként történő befizetése a legmagasabb, még elfogadható adószint az online fogadóirodák számára Európa-szerte.

A magyar szabályozás döntően az európai trendek szerint alakították ki, de több kérdést még tisztázni kell, mielőtt a cégcsoport a magyar piacra lépésről döntene – hangsúlyozza közleményében az iroda. Mint megjegyzi, a világ vezető online sportfogadási irodája – tekintve, hogy a londoni tőzsdén jegyzett transzparens társaság, és több EU-országban is rendelkezik játékszervezési engedéllyel – felkészült a magyar piacra lépésre. A cég sportesemények fogadási kínálata mellett internetes kaszinót, és pókerjátékot is működtet.

Az Országgyűlés szeptember 26-án fogadta el az államháztartás stabilitását elősegítő egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely – egy Rogán Antal (Fidesz) által jegyezett – zárószavazás előtti módosító indítvány elfogadása után rögzíti azt is, hogy 2012. január 1-től adózik az online szerencsejáték. A törvény bevezeti a távszerencsejáték fogalmát, a liberalizált tevékenység fogalmát egészítették ki ezzel, és játékokra a tiszta játékbevétel után fizetendő havi 20 százalékos adót vet ki. A távszerencsejáték fogalmába tartozik a lóversenyfogadás és a kártyajáték, ha azt hírközlő eszköz és rendszer útján szervezik.

Előző sztori

Szabálytalanságok a szerbiai népszámlálás során

Következő sztori

Egyházakkal ismerkedhettek az SZTE hallgatói + FOTÓK