Gazdaság

A vártnál kevesebb folyhat be az online szerencsejáték-adóból

A vártnál kevesebb folyhat be az online szerencsejáték-adóból

2011. október 5., szerda
A vártnál kevesebb folyhat be az online szerencsejáték-adóból

Az egyik vezető sportfogadó oldalt üzemeltető cég szerint szerint az online szerencsejátékokból származó adóbevételek több tízmilliárd forinttal elmaradhatnak a remélt összegtől, mert a szeptemberben elfogadott szerencsejáték-törvény módosítása megnyitja ugyan a magyar piacot az internetes szerencsejátékok előtt, de egy fontos területére, az online sportfogadásra nem tér ki.

A világ vezető online sportfogadási irodája, amely internetes kaszinót és pókerjátékot is működtet, az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében úgy vélekedik, hogy a parlament által elfogadott törvény nem kellően kezeli az aktuális trendeket és kihívásokat, hiszen a nemzetközi internetes játékszervezők tevékenységének és játékbevételének egyaránt jelentős részét a sportfogadások adják. Az iroda leszögezi, hogy a teljesen liberalizált piac az államnak és a játékosoknak is előnyös, mert az állam új adóbevételekhez juthat, a játékosok pedig transzparens, biztonságos környezetben élvezhetik a sportfogadások izgalmát. A cégcsoport jelenleg is vizsgálja a törvénymódosítás nyomán kialakuló piaci lehetőségeket, azért, hogy aktív szereplője lehessen a liberalizált magyar piacnak - közölte. Az elfogadott törvény nem említi az online sportfogadást (csak lóversenyről és kaszinójátékról tesz említést), illetve különböző adót szab meg a kaszinójátékoknak - emeli ki azzal, hogy ezek tisztázása rendkívül fontos, mivel a sportfogadás az online szerencsejáték (a rendelet szövege alapján távszerencsejáték) a jelenlegi piac legalább egyharmadát képviseli. A közlemény idézi

Andrew McIver-t

, a csoport vezérigazgatóját, aki szerint a törvénymódosításban megjelölt, a játékbevételek 20 százalékának adóként történő befizetése a legmagasabb, még elfogadható adószint az online fogadóirodák számára Európa-szerte. A magyar szabályozás döntően az európai trendek szerint alakították ki, de több kérdést még tisztázni kell, mielőtt a cégcsoport a magyar piacra lépésről döntene - hangsúlyozza közleményében az iroda. Mint megjegyzi, a világ vezető online sportfogadási irodája - tekintve, hogy a londoni tőzsdén jegyzett transzparens társaság, és több EU-országban is rendelkezik játékszervezési engedéllyel - felkészült a magyar piacra lépésre. A cég sportesemények fogadási kínálata mellett internetes kaszinót, és pókerjátékot is működtet. Az Országgyűlés szeptember 26-án fogadta el az államháztartás stabilitását elősegítő egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely - egy

Rogán Antal

(Fidesz) által jegyezett - zárószavazás előtti módosító indítvány elfogadása után rögzíti azt is, hogy 2012. január 1-től adózik az online szerencsejáték. A törvény bevezeti a távszerencsejáték fogalmát, a liberalizált tevékenység fogalmát egészítették ki ezzel, és játékokra a tiszta játékbevétel után fizetendő havi 20 százalékos adót vet ki. A távszerencsejáték fogalmába tartozik a lóversenyfogadás és a kártyajáték, ha azt hírközlő eszköz és rendszer útján szervezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.