/

2014 végére készül el a határig az M43-as autópálya + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

65 milliárd forintos beruházás keretében épül meg Makótól a Dél-Csongrád megyét tehermentesítő 23 kilométeres szakasz – jelentette be pénteken B. Nagy László kormánymegbízott.

Csongrád megye és Szeged városa szempontjából igen jelentős döntést hozott a kormány csütörtökön – közölte a Csongrád megyei kormánymegbízott. A Makó és Nagylak közötti M43-szakasz átadása 2014 végére várható. Ez megszabadítja majd az érintett településeket az azokat sújtó balkáni átmenő forgalomtól. B. Nagy László arról is beszélt, hogy a 65 milliárd forintos fejlesztést 61 százalékban uniós, 39 százalékban pedig hazai forrásokból fedezik majd. A projekt legnagyobb nyertesei az itteni vállalkozók és lakosok lesznek.

Az új szakasz egyértelműen illeszkedik a román autópálya-hálózathoz, és ezáltal magasabb szintű közúti összeköttetést biztosít majd az erdélyi magyarsággal. A kormánymegbízott szerint 2014-re az Aradot Temesvárral összekötő autópálya is elkészül. A gyorsforgalmú úthálózat bővülése pedig elősegítheti a Csongrád és Temes megye, illetve Temesvár közötti kapcsolatok erősítését, elmélyítését. Aligha kell ecsetelni továbbá annak az előrelépésnek a fontosságát, hogy míg jelenleg 5-7 óra a Temesvár és Budapest közötti út, a beruházások átadását követően ez 3,5 órára csökken…

A Makó és az országhatár között létesülő szakasz kapcsán megtudtuk még, hogy az része lesz az úgynevezett athéni folyosónak is. Kétszer kétsávos, autópálya jellegű autóút épül majd leállósávval, ezen legfeljebb 130 km/h sebességgel közlekedhetnek a járművek.

“Örömteli, hogy a kormány döntése nyomán az érintett települések lakossága megszabadul majd a havi 60-70 ezer átdübörgő kamiontól. Nem mellesleg az autópálya tőkeáramlást is magával vonz, amitől levegőhöz juthatnak a méltatlan helyzetben lévő dél-csongrádi települések” – foglalta össze B. Nagy László.

Default thumbnail
Előző sztori

Fókuszban a közép-kelet-európai hősök és celebek + FOTÓK

Következő sztori

Balog Zoltán államtitkár: Felvállaltuk a romakérdést

Legutóbbi hasonló cikkek